Formule 1

RACEVERSLAG: Max Verstappen op dominante wijze naar zege in Japan

Uitgegeven door Bart • 7 april 2024 07:14

Max Verstappen heeft uitstekend gereageerd op zijn uitvalbeurt in Melbourne door op uiterst koele en dominante wijze de Grand Prix van Japan te winnen. De leidende positie van de Red Bull-coureur kwam geen moment in gevaar. Teamgenoot Sergio Perez zorgde voor een 1-2 door op 12 seconden als nummer 2 over de streep te komen. Carlos Sainz besliste de strijd met Lando Norris in zijn voordeel en de Spanjaard mocht opnieuw de gang naar het podium maken.

Max Verstappen


Bij de start van de race waren de Red Bulls meteen goed weg. Dat kon niet gezegd worden van de auto’s van RB. Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo zakten op mediums naar achteren en zagen meerdere coureurs voorbijkomen. Ook Alexander Albon dacht te kunnen profiteren en zat aan de buitenkant van Ricciardo. De Australiër stuurde naar rechts wat contact met de Williams veroorzaakte. Beide bolides kwamen in de bandenstapel tot stilstand en de wedstrijdleiding besloot tot een code rood.

Ook bij de herstart waren Verstappen en Perez goed weg. Bij Mercedes kozen ze voor een andere strategie door voor harde banden te kiezen. Dat had gevolgen voor de herstart, maar een ronde later waren ook die banden op temperatuur. George Russell verremde zich en verloor drie plaatsen.

Door de hoge bandenslijtage en de vroege code rood waren er tal van strategieën. Verstappen kwam nauwelijks in beeld en werkte aan zijn voorsprong. De op softs rijdende Lando Norris en Fernando Alonso moesten uiteraard vroeg naar binnen. In ronde 13 moest ook Guanyu Zhou de pits opzoeken, maar dit was vanwege problemen definitief.

Perez en Sainz maakten in ronde 17 hun stop en Verstappen volgde een ronde later. Doordat Norris eerder was gestopt, slaagde zijn undercut op Perez. Zes ronden later waren de rollen omgedraaid toen Perez op de baan voorbijging aan de Brit. Direct daarna was het met vijf rijders druk in de pitstraat. Yuki Tsunoda profiteerde optimaal en kwam als winnaar uit de strijd.

Hamilton en Russell reden net als Charles Leclerc lang door. De Ferrari-coureur ging iets buiten de baan en moest vervolgens wel de pits opzoeken. Norris volgde en zij kwamen ter hoogte van Russell terug op de baan. Hierbij leek de tactiek van Ferrari het beste te werken door in het begin langer door te rijden.

De Red Bulls stonden op exact dezelfde strategie. Nadat Perez in ronde 33 zijn tweede pitstop maakte, volgde Verstappen opnieuw een ronde later. De stops van Red Bull waren perfect verzorgd met tijden van 2,1 en 2,0 seconden. Vijftien ronden voor het einde zagen we Sainz en Russell opnieuw binnen en op nieuwe banden werd snel winst geboekt. De Spanjaard ging direct voorbij aan de anoniem rijdende Lewis Hamilton. Niet lang daarna stopte ook de zevenvoudig wereldkampioen voor verse mediums.

In ronde 42 leek een safety car in de maak op het moment dat Logan Sargeant door de grindbak schoot. De Amerikaan stopte net op tijd voor de barriers, liet zijn auto achteruit de baan op rollen en kon zijn weg vervolgen. Twee ronden later plaatste Carlos Sainz een belangrijke aanval op Lando Norris. De Spanjaard nam P4 over en kon op weg naar teamgenoot Leclerc die door een andere strategie op de derde positie rondreed. In ronde 46 wisselden de Ferrari-teamgenoten van positie.

Aan kop had Verstappen een voorsprong van 12 seconden op Perez en zijn leidende positie kwam geen moment in gevaar. In de slotfase pakte Verstappen bovendien het extra punt voor de snelste raceronde die net daarvoor nog in handen was van Sainz. In de laatste ronde ging Russell nog voorbij aan Oscar Piastri in de strijd om P7. Feest was er ook op de tribune vanwege de tiende positie voor Tsunoda die in zijn thuisrace een punt pakte.

Uitslag van de Grand Prix van Japan:

Positie	Coureur         	Nat.	Team    	Tijd
1 Max Verstappen NED Red Bull 53 Laps
2 Sergio Perez MEX Red Bull +12.535s
3 Carlos Sainz ESP Ferrari +20.866s
4 Charles Leclerc MON Ferrari +26.522s
5 Lando Norris GBR McLaren F1 +29.700s
6 Fernando Alonso ESP Aston Martin +44.272s
7 George Russell GBR Mercedes +45.951s
8 Oscar Piastri AUS McLaren F1 +47.525s
9 Lewis Hamilton GBR Mercedes +48.626s
10 Yuki Tsunoda JPN Visa RB F1 +1 Lap
11 Lance Stroll CAN Aston Martin +1 Lap
12 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team +1 Lap
13 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team +1 Lap
14 Valtteri Bottas FIN Stake F1 Team +1 Lap
15 Esteban Ocon FRA Alpine F1 +1 Lap
16 Pierre Gasly FRA Alpine F1 +1 Lap
17 Logan Sargeant USA Williams +1 Lap
Zhou Guanyu CHN Stake F1 Team DNF
Alex Albon THA Williams DNF
Daniel Ricciardo AUS Visa RB F1 DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS