Raikkonen verliest in laatste ronde, Alonso profiteert

[photo1]Zojuist heeft Fernando Alonso de Grote Prijs van Europa op zijn naam geschreven. De Spanjaard in dienst van Renault hield Nick Heidfeld en Rubens Barrichello achter zich. Kimi Raikkonen valt uit met nog één ronde te gaan. Zijn band was niet meer oké en uiteindelijk begeeft zijn ophanging het waardoor Alonso de winst pakt.

Bij de opwarmronde zijn het de monteurs van Jarno Trulli die niet op tijd de startgrid af zijn. Trulli komt uiteindelijk wel weg van zijn startplaats, maar krijgt in de race een drive-trough penalty.

Na de opwarmronde is het Fisichella die voor gele vlaggen zorgt en daarmee komt er een extra opwarmronde. Ondertussen is er paniek op de startgrid, want de Renault van Fisichella wil niet in neutraal om weggeduwd te worden. Charlie Whiting van de wedstrijdleiding besluit om een paar monteurs op het rechte stuk te sturen om de Renault weg te krijgen.

Dan als het veld weer op het rechte stuk is kan de wedstrijd gaan beginnen. Het is Kimi Raikkonen die de beste start heeft en als leider de eerste bocht in gaat. Heidfeld volgt op een tweede positie.

In de eerste bocht komt Mark Webber in aanraking met Juan Pablo Montoya. Dit geeft een kettingreactie waardoor Ralf Schumacher tegen Rubens Barrichello aan komt. Takuma Sato verliest zijn voorvleugel bij dit incident en Michael Schumacher valt ook ver terug. Hij heeft geen schade en moet dus aan een opmars beginnen.

Dan komen Takuma Sato en Ralf Schumacher binnen voor een nieuwe voorvleugel. Kimi Raikkonen trekt ondertussen een gat naar de concurrentie.

Rubens Barrichello is in gevecht met Jenson Button. Barrichello gaat voorbij aan Button en Montoya gaat er niet veel later ook voorbij. Rubens is aan een sterke opmars bezig want hij haalt ook Liuzzi in. Niet veel later duikt Barrichello de pits in om zijn eerste pitstop te maken.

[photo2]Leiders in de race Raikkonen en Heidfeld komen binnen voor hun eerste stop. Dit geeft de leiding aan David Coulthard. Teamgenoot van Coulthard, Liuzzi gaat gelijk met Montoya naar binnen en moet uiteindelijk achter Montoya aansluiten.

Coulthard krijgt van de wedstrijdleiding een drive-trough penalty omdat hij te hard heeft gereden in de pitstraat. Christijan Albers en Tiago Monteiro krijgen van de wedstrijdleiding een drive-trough penalty omdat ze de blauwe vlaggen genegeerd zouden hebben.

Fernando Alonso maakt zijn pitstop in ronde 23. Dit geeft de leiding terug aan Raikkonen. Alonso komt terug achter Heidfeld op een derde plaats.

Raikkonen maakt vervolgens een grote fout in de Dunlop Kehre, Heidfeld weet hem in te halen en hierdoor de leiding terug te pakken van de Fin. Heidfeld kan er niet lang van genieten want hij moet nog een keer naar binnen voor een pitstop.

De problemen voor Raikkonen worden steeds groter. Hij verremt zich meerdere malen en bij het inhalen van een achterblijver schiet hij rechtdoor. Tegen het einde van de race krijgt Raikkonen mega veel vibraties in zijn McLaren en een ronde voor het einde begeeft zijn ophanging het en valt hij in leidende positie uit.

Felipe Massa heeft ook grote problemen tegen het einde van de race. Massa die een goede race reed kwam buiten de punten terecht door zijn linkervoorband die er aan gaat. Deze snijdt zijn voorvleugel kapot.

Uitslag GP Europa
1. F. Alonso – Renault 1:31:46.648
2. N. Heidfeld – Williams-BMW + 16.567
3. R. Barrichello – Ferrari + 18.549
4. D. Coulthard – Red Bull Racing + 31.588
5. M. Schumacher – Ferrari + 50.445
6. G. Fisichella – Renault + 51.932
7. J.P.Montoya – McLaren + 58.173
8. J. Trulli -Toyota + 1:11.091
9. V. Liuzzi – Red Bull Racing + 1:11.529
10. J. Button – BAR + 1:35.786
11. K. Räikkönen – McLaren +1 ronde
12. T. Sato – BAR + 1 ronde
13. J. Villeneuve – Sauber + 1 ronde
14. F. Massa – Sauber +1 ronde
15. T. Monteiro – Jordan + 1 ronde
16. N. Karthikeyan – Jordan + 1 ronde
17. C. Albers – Minardi + 2 ronden
18. P. Friesacher – Minardi + 3 ronden

Uitgevallen
R. Schumacher – Toyota +25 ronden
M. Webber – Williams-BMW + 59 ronden

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading