Raikkonen wint eerste Turkse GP

[photo1]Kimi Raikkonen is de allereerste coureur in de geschiedenis die een Grand Prix op Turkse bodem heeft gewonnen. Montoya reed lange tijd op een tweede plaats, tot hij vlak voor het einde van de baan schoot. Dit gaf de tweede plaats aan de leider in het wereldkampioenschap Fernando Alonso. Montoya kwam uiteindelijk als derde over de finish.

De Turkse Grand Prix wordt gekenmerkt door de vele inhaalacties. De coureurs kunnen goed slipstreamen en zorgen voor veel spektakel door de vele pitstops.

Takuma Sato duikt aan het einde van de opwarmronde de pits in. Zijn BAR wordt volgetankt, en Sato zal de race vanuit de pitstraat aanvangen.

Bij de start zijn het beide Renault’s die goed weg zijn. Kimi Raikkonen weet zijn pole niet vast te houden en duikt als tweede de eerste bocht in. Nog in dezelfde ronde pakt Kimi de leiding terug van Fisichella, nadat de Italiaan te wijd gaat.

Felipe Massa raakt zijn voorvleugel kwijt in de chaos in de eerst ronde. Nick Heidfeld komt tegen Massa aan, en de Sauber coureur moet de pits in om een nieuwe neus te halen. Michael Schumacher in ondertussen aan een ware opmars begonnen. Na de eerste ronde ligt de Duitse wereldkampioen al op een elfde positie.

[photo2]Voor Williams is deze Grand Prix als een nachtmerrie. Bij zowel Mark Webber als Nick Heidfeld gaat de rechterachterband tot twee maal toe stuk. Webber heeft ook nog een incident met Michael Schumacher. Schumacher haalt Webber in, en Webber waagt een poging bij Schumacher. Ze komen met elkaar in aanraking en moeten beide de pits opzoeken. Webber met een kapotte neus, Schumacher met een lekke band.

Michael Schumacher laat nieuwe banden onder zijn Ferrari zetten en gaat de baan weer op. Na het uitrijden van de pits is al te merken dat er meer aan de hand is bij de Ferrari van Schumacher. Aan het einde van die ronde komt hij ook naar binnen. Opvallend is dat de wagen van Schumacher wordt gerepareerd en dan stuurt hij, met zeventien ronden achterstand, zijn Ferrari weer de baan op.

Christijan Albers kent geen vlekkeloze race en bezoekt de pitstraat maarliefst vijf keer. Uiteindelijk moet hij opgeven met een schakelprobleem. Robert Doornbos weet de race wel uit te rijden voor de Jordans op een keurige dertiende positie.

GP Turkije: Uitslag Race
1. K. Raikkonen McLaren 1:24:34.454
2. F. Alonso Renault +18.609
3. JP. Montoya McLaren +19.635
4. G. Fisichella Renault +37.973
5. J. Button BAR +39.304
6. J. Trulli Toyota +55.420
7. D. Coulthard Red Bull Racing + 1:09.296
8. C. Klien Red Bull Racing + 1:11.622
9. T. Sato BAR + 1:49.987
10. R. Barrichello Ferrari +1 ronde
11. J. Villeneuve Sauber +1 ronde
12. R. Schumacher Toyota +1 ronde
13. R. Doornbos Minardi +3 ronden
14. N. Karthikeyan Jordan +3 ronden
15. T. Monteiro Jordan +3 ronden

Uitgevallen
C. Albers – Minardi
M. Schumacher – Ferrari
N. Heidfeld – Williams
F. Massa – Sauber
M. Webber – Williams

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading