Relatie tussen FIA en Ferrari onder druk

De goede relatie tussen de FIA en de Formule 1 – renstal van Ferrari staat onder zware druk. Ferrari heeft zich tegen de nieuwe regels voor het werken met een budgetplafond van de FIA gekeerd.

Volgens insiders heeft Ferrari de Formule 1 zelfs gedreigd met een vertrek uit de sport. Ferrari dit ook al begin jaren ’80, op het hoogtepunt van de ruzie met de FIA bouwden de Italianen zelfs een Indycar (waar nooit mee werd geracet red.). De laatste jaren was de relatie tussen de FIA goed te nomen, dat is nu volledig omgeslagen.

FIA president Max Mosley liet vandaag weten:
“De Formule 1 kan zonder Ferrari, al het zou het wel jammer zijn als ze vertrekken. De belangen zijn te groot om de budgetbeperking niet door te laten gaan. De teams hebben we er misschien wel moeite mee, de raad van bestuurders van dezelfde teams echter niet. Ik spreek deze regelmatig en zij bouwen liever een auto van 40 miljoen Euro dan van 100 miljoen Euro.”

“Je moet ook niet vergeten dat we nu nog sponsoren hebben zoals ING, Royal bank of Scotland, en Allainz. Deze bedrijven zijn er nu nog omdat ze doorlopende contracten hebben, volgend jaar zijn ze verdwenen. De FOM kan de teams niet van het geld voorzien dat de bedrijven de teams geven.”

Ferrari gooide al weer olie op het vuur door bekend te maken dit jaar het startschot van de 24 uur van Le Mans te gaan geven. Een race die een grote concurrent is van de door FIA georganiseerde races….