Renault F1 wel schuldig, geen straf

Het Formule 1 team van Renault word niet bestraft voor het in bezit hebben van vertrouwelijke technische informatie van het team van McLaren.

Phil Mackareth, een engineer van McLaren, vertrok aan het begin van dit jaar naar Renault F1. Mackareth nam bij vertrek vier vertrouwelijke tekeningen van McLaren mee. Drie van deze tekeningen zouden onbruikbaar zijn, de vierde werd verkeerd geïnterpreteerd. Volgens de FIA was de informatie zeer summier en heeft Renault er geen enkel baat bij gehad.

Volgens de FIA had Mackareth de beschikking over meer informatie maar heeft alleen deze vier tekeningen doorgespeeld. Volgens de FIA was deze informatie waardeloos omdat de systemen van Renault fundamenteel anders zijn dan die van McLaren.

Over de laatste tekeningen is nog wel wat discussie, deze tekening zou namelijk een zogenaamde J-demper tonen. Renault diende eerder dit jaar een protest in tegen deze schokdemper. Uit het protest zou volgens de FIA blijken dat Renault niet goed begrijpt hoe het systeem werkt. Het protest werd overigens afgewezen.

Volgens de FIA kan deze zaak niet vergeleken worden met die van McLaren. In deze zaak zou geen spraken zijn van uitwisselen van informatie tussen twee teams, er zou alleen spraken zijn van een engineer die van team verwisselt. Renault had echter wel melding moeten maken dat het vier tekeningen in handen kreeg van McLaren. De zaak kan heropend worden als er nieuwe feiten tevoorschijn zouden komen.

Loading