Resultaat Hamilton geschrapt, Trulli derde

Lewis Hamilton is geschrapt uit de uitslag van de Grand Prix van Australie. De McLaren-rijder zou misleidend bewijs aan de stewards geleverd hebben die leidden tot een bestraffing van Toyota-coureur Jarno Trulli. Als gevolg van communicaties over de boordradio werd er nu besloten om Trulli zijn podiumplaats terug te geven en Hamilton te diskwalificeren.

Hamilton werd na de Australische Grand Prix als derde gekwalificeerd nadat Trulli werd betraft omdat hij de Brit onder de safety-car zou hebben ingehaald.

Nadat de FIA de radiogesprekken van beide teams had besluisterd, werd er besloten om de zaak te heropenen. In Sepang werden Hamilton en Trulli bij de stewards geroepen om hun verhaal te doen met het bekende resultaat tot gevolg.

De officiele verklaring van de FIA luidt: “De stewards hebben de nieuwe bewijzen bestudeerd waarin Lewis Hamilton en Vodafone McLaren-Mercedes de stewards hebben misleid met verkeerde bewijzen en verklaringen. Dat is in strijd met artikel 151c van de Sportieve code. Dankzij artikel 158 van de Sportieve code zijn Lewis Hamilton en Vodafone McLaren-Mercedes uit de uitslag geschrapt.”

Loading