F1 Nieuws

Schuift Williams Sargeant aan de kant? 'Hier kon Logan niets aan doen'

Schuift Williams Sargeant aan de kant? 'Hier kon Logan niets aan doen'

28 april - 09:30
7
Author profile picture

Sophia Crothall

Logan Sargeant moest een week geleden de Grand Prix van China vanuit de pitlane starten, omdat zijn Williams-team de parc fermé regels had gebroken. Als gevolg reed de Amerikaan - die het zwaar heeft in de Formule 1 - op voorhand een redelijk verloren wedstrijd. Dat werd alleen maar erger, na een tijdstraf vanwege inhalen tijdens de safety car. Dat gebeurde nadat Nico Hulkenberg de pits uit was gekomen en Sargeant hem niet voor hem liet invoegen. Dit laatste incident neemt James Vowles, de teambaas van de Engelsen, neemt geen moment kwalijk. 

"De verantwoordelijkheid ligt bij ons"

In zijn terugblik op de wedstrijd, door Williams het 'The Vowles Verdict' genoemd, verdedigde Team Principal James Vowles Sargeant. Hij zei dat het team verantwoordelijk was voor de tijdstraf en dat ze 'iets over het hoofd hadden gezien'. "We moeten meer en betere geautomatiseerde hulpmiddelen ontwikkelen waarmee we kunnen zien wat er op een moment gebeurt, want het kostte ons meerdere herhalingen voordat we zelf zagen [dat Logan inderdaad Hulkenberg voorbij had moeten laten gaan]; je kon niet zien wie voor en wie achter was. Hun [de FIA] beoordeling was correct."

Zou Sargeant na de GP van Miami vervangen kunnen worden?

Er gaan geruchten dat de Amerikaanse coureur op enig moment vervangen zal worden, bijvoorbeeld door Formule 2-coureur en rijzende ster Andrea Kimi Antonelli. Die moet eerst achttien jaar oud zijn. Vowles reageerde echter op de geruchten met de woorden: "We hebben een goede rijdersbezetting en onze focus ligt op het komende jaar. We kijken altijd naar de toekomst, maar onze focus ligt op het leveren van maximaal succes in 2024."

Sargeants prestaties in de Formule 1

Sargeant kwam in 2023 als F1-rookie bij Williams. Tijdens zijn eerste seizoen wist hij slechts één punt te scoren voor zijn optreden in Austin. De rest van de punten van het team kwam van zijn teamgenoot Alex Albon. Hierdoor eindigde Williams als zevende in het constructeurskampioenschap in 2023, hun beste resultaat sinds de vijfde plaats in 2017. Tot nu toe hebben beide Williams-coureurs dit seizoen nog geen punt gescoord in de eerste vijf races van het seizoen.

Sargeant had geen auto om in te rijden tijdens de Grand Prix van Australië, omdat Albon zijn auto crashte en het team geen reserveauto had. Dit betekende dat Albon in plaats daarvan in de auto van Sargeant reed.