Spyker F1 bolide verliest nipt van F16

[photo1]Gisteren nam Christijan Albers het op vliegbasis Volkel in de Spyker V8-VII op tegen een F16 van de Nederlandse luchtmacht. De race was opgezet om nieuwe rekruten te werven voor de luchtmacht.

Onder het oog van 10.000 mensen bleef de F16 Christijan Albers uiteindelijk nipt voor. Albers spoot bij de start meteen weg terwijl de F16 relatief langzaam op gang kwam. Albers dacht met een topsnelheid van 326 kilometer per uur de zege in de zak te hebben. De F16 wint bij een snelheid van tussen de 400 en 500 kilometer per uur echter nipt. Bij deze snelheid heeft de straaljager inmiddels het luchtruim gekozen waardoor deze de eindstreep in de lucht passeert.

Voor de vele aanwezigen is het daarom moeilijk te zien wie de race uiteindelijk wint. Na enige tijd komt het antwoord, de straaljager wint met vijfhonderdste verschil.

[photo2]”Het was hartstikke gaaf”, aldus Albers. “Ik had eigenlijk nog nooit een F16 van dichtbij gezien, laat staan er tegen gereden te hebben. Mijn cockpit is een stuk minder gecompliceerd dan die van de F16. Ik heb veel respect voor het werk dat de luchtmacht doet.”

Het is overigens niet de eerste keer dat een Formule 1 auto het opneemt tegen een straaljager. Michael Schumacher en ook wijlen Gilles Villeneuve verloren al eerder duels van straaljagers. Vorig jaar won de Audi bolide die aan de 24 uur van Le Mans deelnam wel een duel tegen een straaljager van de Engelse luchtmacht.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading