F1 Nieuws

Stewards krijgen ferme kritiek van oud-collega: 'Ze verpesten de sport'

Stewards krijgen ferme kritiek van oud-collega: 'Ze verpesten de sport'

7 mei - 13:00
23

Kritiek op de stewards is er al jaren in de Formule 1. Ook sinds Michael Masi vertrok en Niels Wittich de touwtjes in handen heeft, lijken de stewards het maar niet goed te kunnen doen in de ogen van de coureurs en teams. Joaquín Verdegay, een voormalig F1-steward, kan zich uitstekend vinden in de kritiek. 

Ook in Miami was een beslissing van de stewards reden tot ophef. Lewis Hamilton was te enthousiast, waardoor Fernando Alonso en Lance Stroll moesten uitwijken. Lando Norris was daar de dupe van, want de McLaren-coureur kon zijn weg niet vervolgen. Een straf voor Hamilton bleef echter uit, tot groot ongenoegen van Alonso. De 42-jarige Spanjaard beschuldigde de stewards van racisme.

Stewards ontvangen opnieuw kritiek

In 'A Diario' doet Verdegay zijn zegje: “Ik zie niet dat er sprake is van discriminatie van de Spanjaarden, wat er wel is, is een gebrek aan controle en een verlies aan richting. Dat baart me zorgen doet me verdriet. Waarom zijn ze bijvoorbeeld gestopt met racen in de regen? [...] Ik heb het gevoel dat we de sport aan het verpesten zijn. Ik denk niet dat iemand nu nog geniet van het racen."

Gevraagd naar de uitlatingen van Alonso in Miami, zegt de Spanjaard: “Natuurlijk zijn de klachten van Alonso legitiem. De reglementen zijn misschien moeilijk te interpreteren, maar hij wil niet dat alles wat er gebeurt gesanctioneerd wordt. Ik zou Alonso geen straf hebben gegeven in China en ik zou Hamilton geen straf hebben gegeven in Miami", is Verdegay van mening. "De races zijn meer bedoeld als feest dan als sportspektakel, het geeft de indruk dat de Grand Prix van Miami een 'happening' is die georganiseerd is om bakjes nacho's te verkopen."