Algemeen

Stirling Moss: de beste coureur die nooit wereldkampioen werd

Stirling Moss: de beste coureur die nooit wereldkampioen werd

12 april - 16:30
1

Het is vandaag vier jaar geleden dat Stirling Moss overleed. De flamboyante Brit stierf op 12 april 2020 op 90-jarige leeftijd. Moss staat binnen de Formule 1-wereld bekend als één van de beste coureurs die nooit een wereldkampioenschap op zijn naam schreef. Wel werd hij vier keer aaneen tweede en eindigde hij zeven keer bij de beste drie. 

Daarnaast maakte de zestienvoudig racewinnaar naam als een echte gentleman en charmeur. Hij was een geliefd figuur in de paddock van de jaren ‘50. Maar de voormalig coureur van onder meer Mercedes-Benz en Maserati deed vooral naamsbekendheid op door zijn onverschrokken manier van racen en de heroïsche duels die hij uitvocht met Juan Manuel Fangio

Het predicaat ‘de eeuwige tweede’ achtervolgde hem ook in andere racedisciplines. In de 24 uur van Le Mans kwam Moss, ondanks tien deelnames, nooit verder dan twee keer een tweede plaats. 

Records en onderscheidingen

In 1958 schreef Moss een bijzonder record op zijn naam dat, gezien de huidige tijdsgeest, waarschijnlijk nooit meer verbroken zal worden. Tijdens de Portugese Grand Prix finishte hij eerste met een voorsprong van vijf minuten en twaalf seconden op zijn voornaamste belager. Dat is het grootste verschil tussen de nummers één en twee ooit.  

In 1990 werd Stirling Moss ingehuldigd in de ‘International Motorsports Hall of Fame’ voor zijn bijdrage aan de sport. Tien jaar later, in 2000, trad de racelegende zelfs toe tot de Britse ridderorde.