Red Bull Content Pool

Breaking News

Stroll sneller dan Verstappen tijdens enige training voor de GP van China

Stroll sneller dan Verstappen tijdens enige training voor de GP van China

19 april - 06:30
20

Lance Stroll heeft de eerste en enige vrije training voor de Grand Prix van China als snelste afgesloten. De Canadees was drie tienden sneller dan Oscar Piastri en Max Verstappen

Voor het eerst sinds 2019 is de Formule 1 weer terug voor de Grand Prix van China en met maar één vrije training op de planning, doken de coureurs direct het circuit op. Guanyu Zhou werd als lokale held aangemoedigd door de lokale fans, maar het was Max Verstappen die op de mediumbanden al snel de beste tijd wist neer te zetten.

Brand op het Shanghai International Circuit

Na een kwartier trainen werd de vrije training op het Shanghai International Circuit al afgevlagd. Geen wagen was in de problemen, maar het circuit zelf wel. Er was een brand net naast de baan, op het grasveld aan de binnenkant van een bocht. Deze brand moest worden geblust voor de coureurs weer naar buiten konden.

Hoe het kon dat het gras zomaar in brand vloog moet nog worden onderzocht. Er volgde al snel weer een groene vlag, maar wat de reden voor de brand is nog niet gegeven. De coureurs hadden de tijd wel nodig op de baan, gezien het maar de enige sessie is voor de coureur moeten kwalificeren.

Na de rode vlag kiezen verschillende teams voor verschillende strategiën. Ferrari gaat op de rode band voor snelle tijden. Charles Leclerc pakt de leiding met Carlos Sainz net achter zich. Verstappen en Sergio Perez richten zich niet op de snelle rondes, maar rijden een longrun op de mediumband. Ook Mercedes en McLaren lijken in die fase van de sessie meer bezig met de langere runs dan met de korte runs.

Wie is de snelste in China?

Lewis Hamilton kon zijn onvrede opnieuw niet verbergen. De Brit liet over de boardradio weten dat de wagen heel erg slecht is. Eerder maakte Hamilton ook al een opmerkelijk moment mee in de laatste bocht. Daar probeerde hij verschillende coureurs in te halen, maar eindigde hij uiteindelijk in de pits. Volgens Hamilton lag het aan de McLaren-coureur, maar dat was niet het geval. Dit wordt na de sessie nog onderzocht.

In de laatste tien minuten van de sessie gingen alle coureurs het circuit op voor de kwalificatiesimulaties. De Williams-coureurs gingen als eerst naar buiten en stonden voor even bovenaan de tijdenlijst.

Max Verstappen en Sergio Perez kwamen namelijk ook snel naar buiten en waren veel sneller dan de snelste tijd van Alexander Albon. Verstappen was in de eerste snelle run bijna een halve seconde sneller dan zijn teamgenoot. Ferrari reed op gebruikte zachte banden en kwam niet in de buurt van de tijden van Red Bull.

Toch eindigde Verstappen niet als snelste van deze enige vrije training. In de slotfase wist eerst Oscar Piastri al een snellere tijd neer te zetten, waarna Lance Stroll in de laatste seconden van de sessie nog sneller ging. De 1.36.302 van de Canadees was indrukwekkend. Daarmee was hij namelijk ruim drie tienden sneller dan Piastri en Verstappen.