Teams kijken naar diffusers

Volgende maand dient er een oplossing te komen in het geschil over de door Brawn, Toyota en Williams toegepaste diffusers. Maar ondertussen nemen de teams die het niet met die diffusers eens zijn geen enkel risico. Zij zijn begonnen aan een schaamteloze kopieer-actie. BMW, Red Bull, Renault, McLaren en Ferrari zijn bezig met een nieuwe Brawn-achtige diffuser voor het geval deze definitief rechtmatig wordt verklaard.

Ondanks dat het door teambaas Flavio Briatore stellig wordt ontkend zou Fernando Alonso’s Renault er tijdens de GP van China zelfs al mee worden uitgerust. Ook McLaren zou al in een vergevorderd stadium zijn aanbeland. “Het is natuurlijk te gek voor woorden”, vind Briatore. “In een tijd van crisis en bezuinigingen worden we gedwongen kostbare aanpassingen te doen. We hebben er eerder al wat tests mee gedaan in de windtunnel en het geeft ons 14% meer downforce. Dat is niet in lijn met de huidige regelgevingen,” fulmineert de Italiaanse teambaas.

Voor andere teams zijn er meer problemen zo verklaart BMW rijder Nick Heidfeld:” Voor ons is het niet eenvoudig. Niet alle onderdelen zijn voor ons snel te vervangen.” Ook bij Red Bull heeft teambaas Christian Horner zo zijn bedenkingen: “De achterkant van de wagen moet bijna geheel worden vervangen. Dat is een probleem uiteraard. We hebben er in de winter ook wat tests meegedaan en er is veel tijd mee te winnen. De onderkant van de auto is het belangrijkste aerodynamische onderdeel van de wagen.”