Toekomst Webber bij Williams onzeker

[photo1]De toekomst van Mark Webber bij de Formule 1 renstal van Williams lijkt allerminst zeker. Aan het eind van deze maand loopt een optie van Williams op de diensten van de Australier voor volgend jaar af, het heeft er alle schijn van dat teambaas Frank Williams de optie bewust laat aflopen.

Williams verkeert momenteel in de hoek waar de klappen vallen, eind vorig jaar verloor het team de fabrieksondersteuning van BMW en enkele belangrijkste sponsoren. Dit jaar komt de Britse Formule 1 renstal met een klantenmotor van Cosworth motor aan de start, dit is echter maar een tijdelijke oplossing want volgend jaar zal Williams al overstappen naar Toyota. Continuïteit is in de huidige Formule 1 van levensbelang en daarom zal het eerste jaar met Toyota waarschijnlijk ook niet meteen tot grote resultaten leiden.

Voor de klantenmotor van Toyota zal Williams opnieuw miljoenen moeten betalen, en daar wringt de schoen. Het team heeft niet langer het budget tot haar beschikking van de afgelopen jaren. Het huidige contract tussen Williams en Webber gaat over miljoenen en drukt dus zwaar op de begroting van Williams. Mocht Williams de optie op Webber lichten dan zal Webber een forse salarisverhoging tegemoet kunnen zien, iets waar Williams momenteel niet aan wil denken.

Webber wordt mede gemanaged door Renault teambaas Flavio Briatore, mede door deze link wordt Webber ook bij het team van Renault in verband gebracht. Daarnaast wordt de Australier die dit seizoen met veel technische problemen te kampen heeft ook bij Red Bull genoemd. Bij Williams worden de naam van Juan Pablo Montoya die waarschijnlijk bij McLaren moet vertrekken genoemd, daarnaast wordt ook McLaren protégé Lewis Hamilton met Williams in verband gebracht.

De andere coureur van Williams team, de debutant Nico Rosberg, is overigens ook nog niet zeker van zijn stoeltje voor volgend jaar. De optie op het contract van Rosberg verloopt echter pas later dit jaar en de jonge Duitser vraagt maar om een bescheiden salaris.

Frank Williams bleef afgelopen weekend in Amerika erg vaag over de coureurs die hij volgend jaar in zijn team wil hebben, natuurlijk heeft dit alles te maken met de onderhandelingen die momenteel achter de schermen van de Formule 1 worden gevoerd.
“Mark Webber is erg goed”, aldus Frank Williams. “Het gaat niet om de financiën zoals de journalisten schrijven maar om de kwaliteit. We hebben nog geen enkel besluit over de coureurs van volgend jaar genomen. Aan het einde van deze maand verloopt onze optie op Webber, dan zal er wel wat meer duidelijk worden.”

“Nico Rosberg leert nog altijd bij, het eerste jaar in de Formule 1 is niet makkelijk. In Bahrein beschikte hij over een goede auto maar sinds die tijd zijn er team die meer progressie hebben geboekt dan ons, dat is niet makkelijk voor een coureur.”

“Ik ken de verhalen over Hamilton en Montoya. Ik zou het jammer vinden als er volgend jaar geen plaats meer is in de Formule 1 voor Juan Pablo Montoya. Ik vindt Montoya erg goed, in de tijd dat hij voor ons reed heeft hij mooie dingen laten zien maar zijn er ook wat problemen geweest. Over Hamilton kan ik kort zijn, hij is jong en erg snel.”

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading