Algemeen

Tombola in Formule E gaat verder: Cassidy, Evans, Wehrlein of De Vries?

Tombola in Formule E gaat verder: Cassidy, Evans, Wehrlein of De Vries?

12 april - 19:00

Als er dit seizoen in de Formule E één zekerheid is, dan is het dat er niets zeker is. Vijf E-Prix zijn er verreden, vijfmaal stond een andere coureur op de hoogste trede van het podium. Met dit weekeinde de eerste keer dat de elektrische klasse te gast is op het permanente circuit van het Italiaanse Misano, lijken alle ingrediënten aanwezig voor opnieuw een interessante wedstrijd, waarin de teams weinig tijd hebben om op een nieuwe baan de juiste set-up te vinden.

Het circuit in Misano - de opvolger van de stratenrace in Rome - is vooral bekend vanwege zijn races in MotoGP en Superbikes. Met de Formule E komt nu ook een aansprekende klasse op vier wielen naar de baan die is vernoemd naar de tragisch verongelukte motorcoureur Marco Simoncelli. Voor de twee races op zaterdag en zondag is het circuit aangepast tot een baan van 3.381 kilometer lengte, met veertien bochten en enkele lange rechten stukken.

Jaguar en Porsche lijken snel

Teams met een krachtige aandrijflijn - zoals Jaguar en Porsche - lijken in het voordeel op de Italiaanse baan, waarop het op het oog goed inhalen is. De kans op een mooie strijd tussen Pascal Wehrlein (eerste in de stand, met zijn Porsche) en directe achtervolger Nick Cassidy (Jaguar) is dan ook levensgroot.

Dit tweetal is sowieso toe aan een goed resultaat, want de afgelopen twee wedstrijden speelden de titelkandidaten geen rol van betekenis. Daardoor zagen ze het veld opnieuw ineen schuiven, met Oliver Rowland als momenteel de verrassende nummer drie. De coureur van Nissan verwacht echter dat Jaguar en Porsche de bovenhand gaan hebben in Italië. En vlak ook DS Penske niet uit, het Franse team dat in de eerste vrije training een prima indruk maakte.

Aanhaken of afhaken?

Voor een aantal rijders wordt Misano alvast redelijk cruciaal voor hun kampioenschapskansen. Voor Mitch Evans bijvoorbeeld, de tweede man bij Jaguar naast Cassidy. De Nieuw-Zeelander staat slechts zesde, op 24 punten van leider Wehrlein. In de komende twee wedstrijden mag de routinier de achterstand zeker niet nog veel verder laten oplopen, met de helft van het seizoen in aantocht.

“Het racen in Italië bewaart voor mij goede herinneringen. Rome was een circuit waar ik de afgelopen seizoenen veel succes heb gehad, maar nu biedt Misano een spannende nieuwe uitdaging. We weten dat onze auto competitief is en Misano zal mij de kans geven om voort te bouwen op mijn prestaties tot nu toe dit seizoen”, stelt Evans.

Maserati wil in eigen huis schitteren

Max Günther (Maserati) is - naast Rowland - de andere verrassing dit seizoen. De Duitser won al een race en heeft hoge verwachtingen voor Misano. “Ik kijk ernaar uit om dit weekend op Misano te racen. Het is de thuisrace van het merk Maserati en de laatste keer dat we in Italië raceten, beleefden we een heel bijzondere podiumplaats. Misano is het eerste circuit speciaal gebouwde voor de Formule E waar we dit seizoen op racen, dus het zal een grote uitdaging zijn om ons aan deze circuitstijl aan te passen. De overwinning in Tokyo was een geweldige prestatie, we hebben een goed gevoel over ons pakket, over de manier waarop we kunnen werken en kijken ernaar uit om dit momentum voort te zetten in de komende races hier voor de Tifosi.”

De Vries hoopt om ommekeer in Misano

Nyck de Vries droomt vast ook van een overwinning, maar realistisch lijkt dat niet. De Nederlander wacht dit seizoen zelfs nog op zijn eerste punt: “Als team vonden we waarschijnlijk dat we iets meer verdienden in Tokyo, dus we zijn enthousiast en gemotiveerd voor dit weekend.”

“Dat gezegd hebbende, wordt Misano een heel ander soort evenement; het circuit heeft heel andere kenmerken dan, zou ik zeggen, de vorige twee circuits. In sommige opzichten zal het vergelijkbaar zijn met Brazilië, omdat het een energie gevoelige race zal zijn, zij het deze keer op een permanent circuit. Racen in Italië is altijd goed en ik ga er graag naartoe, dus laten we kijken wat we kunnen bereiken”, aldus De Vries, die zijn jeugdjaren veelal racete op Italiaans grondgebied.