Traction-control in 2008 verboden

De teams en de FIA hebben met elkaar afgesproken dat er vanaf 2008 geen traction-control meer in de Formule 1 mag worden gebruikt.

Traction-control is een elektronisch systeem dat wielspin voorkomt. De nieuwe reglementen schrijven voor dat er geen enkel systeem op de auto aanwezig mag zijn dat wielspin corrigeert.

Traction-control was 1994 tot 2001 verboden. In die jaren kwamen echter steeds de geruchten naar boven dat er teams waren die illegaal gebruik maakten van het systeem. Omdat FIA niet goed kon controleren of teams nu wel of niet gebruik maakten van traction-control werd het in 2001 weer toegestaan.

Vanaf volgend jaar moeten alle teams gebruik maken van dezelfde elektronica voor de motor (de zogenaamde standaard-ECU). Hierdoor wordt het voor de FIA mogelijk om een goede controle in te voeren.

De meeste coureurs en fans zijn nooit liefhebber geweest van traction-control. Het elektronische systeem zou het voor mindere coureurs makkelijker maken om een Formule 1 auto te besturen. Daarnaast zouden in bochten zoals “Eau Rouge” op het circuit van Spa-Francorchamps het kaf niet meer van het koren gescheiden worden.

Voorstellen om slicks terug in te voeren en de Formule 1 bolides te verbreden werden overigens niet geaccepteerd.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading