Algemeen

Tweestrijd tussen Red Bull en Ferrari? Grand Prix China belooft spektakel

Tweestrijd tussen Red Bull en Ferrari? Grand Prix China belooft spektakel

17 april - 08:00
4

Zelden is het voorgekomen dat de Formule 1-teams met zoveel vraagtekens een Grand Prix aanvangen als komende zondag in het Chinese Shanghai. Slechts één vrije training staat gepland - die mogelijk in de regen wordt afgewerkt - voordat de kwalificatie voor de eerste sprintrace van het seizoen start. Een dag later kan de Sprint als long run in de aanloop van de GP worden gezien, maar alsnog een volledig nieuwe koers varen qua set-up is - hoewel toegestaan - waarschijnlijk onbegonnen werk. Lonkt er daarom een verrassing in China?

De karakteristieken van het circuit in China maken dat Red Bull Racing en Ferrari zich als een spreekwoordelijke vis in het water gaan voelen. De marges naar de rest van het veld, die op voorhand al hun kansen bagataliseren, zijn groot. Neem McLaren bijvoorbeeld, dat bij monde van teambaas Andrea Stella al liet weten dat komend weekeinde het beperken van de schade de voornaamste opdracht is.

Red Bull en Ferrari maken de dienst waarschijnlijk uit

Aston Martin is (nog niet) zo sterk als in ‘23 en maakt zich met het lange rechte stuk in China evenmin illusies. Fernando Alonso weer als geen ander dat het onbegonnen werk wordt om de Red Bulls en de Ferrari’s daar achter zich te houden. Over Mercedes, dat weliswaar voorzichtige stapjes in de goede richting zet, is waarschijnlijk al gelukkig met een plek in de top 5. Om op het podium te komen, moet er bij Red Bull en Ferrari echt het nodige gebeuren.

Een scenario zoals in Melbourne lijkt realistisch: Red Bull is de favoriet, maar Ferrari kan het de Oostenrijkers waarschijnlijk in zowel de kwalificatie als de races behoorlijk lastig maken. Sowieso lukt het Max Verstappen elke wedstrijd om net dat ietsje extra uit zijn RB20 te halen, wat hem op voorhand voor elke race de uitgesproken favoriet maakt.

Uitzwaaiwedstrijd voor Chinees Zhou?

Ongetwijfeld gaat er in Shanghai veel aandacht zijn voor de lokale held Guanyu Zhou. Zijn beeltenis is al wekenlang overal in China te zien, voor het eerst gaan de Chinezen de coureur van Stake F1 ook daadwerkelijk live aan het werk zien. De Chinese Grand Prix ontbrak namelijk de afgelopen jaren op de F1-kalender.

De Chinese fans krijgen wel het advies om te genieten van het moment, want het kan zomaar zijn dat het meteen de laatste keer is dat Zhou zijn thuisrace rijdt. De coureur is namelijk bij Audi - dat Sauber (Stake F1) volledig overneemt - bepaald geen eerste keuze om in ‘25 en daarna in een van de bolides te zitten.