Verkoop Formule 1 team cruciaal voor Spyker

[photo1]Spyker staat voor een belangrijke opgave. Het vorig jaar gekochte Formule 1-team moet van de hand worden gedaan tegen een goede prijs. Spyker heeft namelijk schulden die moeten worden afgelost en investeringen die gedaan moeten worden.

Spyker bevindt zich in een lastige situatie. De afgelopen maanden kwam de onderneming herhaaldelijk negatief in het nieuws. Het bedrijf zou in financiële nood verkeren en moeite hebben met de betaling van rekeningen en salarissen.

Financieel analist Herman Bots van Theodoor Gilissen raamt de schuld van Spyker op 80 tot 90 miljoen euro. Om schoon schip te maken noemt hij de voorwaarden waartegen Spyker zijn F1-team verkoopt ‘cruciaal’. Want door de lage beurskoers is het vrijwel onmogelijk om via de uitgifte van nieuwe aandelen genoeg geld op te halen.

Spyker kocht het F1-team vorig jaar voor 106 miljoen dollar (77,8 miljoen euro). Als Spyker het team weer voor een goede prijs kan verkopen, rekent het bedrijf in een klap af met de schuldenlast. Bots: “Een prijs van 120 miljoen dollar zou mooi zijn. Maar kopers weten dat Spyker in een lastige situatie zit. Dat kan de prijs drukken”, aldus de analist.

Wie een F1-team koopt krijgt een renstal. Dat komt neer op een paar raceauto’s, een team van zo’n honderdvijftig mensen, een licentie om te mogen racen en, belangrijker: veel publiciteit. “Het kan zeker interessant zijn om zo’n team te hebben. Dat zie je wel aan ING, dat onlangs in de racerij stapte”, aldus Bots.

Namen van potentiële kopers doen al de ronde. Eerder deze maand stapte Michiel Mol op als hoogste baas bij Spyker. Hij liet weten mogelijk een bod uit te brengen op het team, waarvan hijzelf directeur is. Maar de Arabische investeerder Mubadala, aandeelhouder in Spyker, wordt ook genoemd. Spyker liet eerder al weten biedingen te hebben ontvangen en deze te bekijken.

Loading