F1 Nieuws

Verstappen wil af van 'trucjes' in F1: 'Dát is voor mij belangrijker'

Verstappen wil af van 'trucjes' in F1: 'Dát is voor mij belangrijker'

5 april - 15:30
16

In 2026 staat de Formule 1 weer een grote verandering in het technische reglement te wachten. Voor Red Bull Racing, dat samen met Ford zelf motoren gaat produceren, is het opladen van de batterij een punt van zorg. Teambaas Christian Horner sprak zich hier eerder over uit, maar ook Max Verstappen was nog niet helemaal tevreden met wat hij zag in de simulator. In aanloop naar de Grand Prix van Japan laat de Nederlander weten hoe hij er momenteel in staat.

Verstappen kritisch op F1-plannen voor 2026

Vorig jaar was Verstappen nog niet bepaald enthousiast over de data van de simulaties die zijn team had gereden met het oog op de nieuwe reglementen voor 2026. Dat had alles te maken met het feit dat coureurs op het rechte stuk veel eerder terug zouden moeten schakelen omdat dat over de hele ronde gezien sneller zou zijn. De Nederlander benadrukte dat het team dat de sterkste motor weet te bouwen, een enorm voordeel zal hebben.

Dat is echter niet het enige waar Verstappen zich zorgen over maakt. “Ik denk dat we op sommige circuits te maken zullen krijgen met compromissen, omdat je veel energie per ronde verbruikt. En dan is er de mogelijkheid dat er actieve aero komt. Ik weet niet zeker of we die kant op moeten, maar zo ziet het er op dit moment uit. Hopelijk kunnen we al deze dingen optimaliseren”, zegt hij op het Suzuka Circuit.

Verstappen uit zorgen over regelwijzigingen F1

“Voor mij is het belangrijker om gewoon te proberen het gewicht van de auto’s omlaag te brengen en dat te optimaliseren, in plaats van al die hulpmiddelen en trucjes om het inhalen of volgen te bevorderen. Er moeten verschillende manieren zijn om dat te doen. Ik denk dat ze dat ook moeten doen met het motorreglement, om de topsnelheid te creëren en om te weten waar de batterij stopt met werken”, legt Verstappen uit.

“Sommige circuits werken wat beter, andere zijn waarschijnlijk wat meer op het randje. Natuurlijk zullen mensen proberen om mijn argumenten te weerleggen, maar we zullen er hoe dan ook achter komen in '26. Ik denk er natuurlijk ook niet te veel over na omdat we nog veel werk hebben in de komende seizoenen, maar we zullen zien of we het kunnen en of we een beetje kunnen verbeteren”, aldus de drievoudig wereldkampioen.