Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Vijf potentiële F1-sterren volgens deze voormalig IndyCar-coureur

Amerikaanse coureurs en Formule 1, het is nooit een erg succesvol huwelijk gebleken. Toch denkt voormalig IndyCar coureur en F1-analist James Hinchcliffe dat het mogelijk is en dus schuift hij vijf potentiële F1-kandidaten naar voren.

Amerikaanse coureurs lijken vaak eerder te kiezen voor een carrière binnen de eigen landsgrenzen dan voor een carrière richting de Formule 1. Logan Sargeant is voorlopig de enige uitzondering. De Amerikaanse talenten grijpen vaak eerder een kans in de IndyCar of NASCAR, maar volgens James Hinchcliffe, voormalig coureur in de IndyCar en tegenwoordig analist bij de Formule 1, hoeft dit niet te betekenen dat zij geen kans maken op een plekje in de Formule 1.

Hinchcliffe wijst dan ook vijf talenten aan op F1.com die volgens hem niet zouden misstaan in de koningsklasse van de autosport.

Colton Herta (IndyCar)

De naam Colton Herta is vaker gevallen in de F1-paddock. De Amerikaan reed in het verleden in verschillende Europese raceklasses, voordat hij 2018 zijn debuut maakte in de IndyCar. De nog altijd pas 24-jarige Amerikaan werd vaker gelinkt aan een kans bij McLaren en volgens Hinchcliffe zou dit niet meer dan logisch zijn. Hij vertelt: "Toen Herta zijn debuut maakte op het hoogste niveau in Amerika, maakte hij meteen grote indruk. Hij is de jongste winnaar ooit in de IndyCar. Ik weet dan ook zeker dat het een genot wordt om hem in de F1 te zien, als het ooit zo ver komt."

Alex Palou (IndyCar)

Alex Palou is momenteel dé grote ster in de IndyCar. In de laatste drie seizoenen won de Spanjaard twee kampioenschappen, waarvan vooral die van vorig seizoen uiterst dominant was. Palou heeft al eens kennis gemaakt met een Formule 1-bolide in een test met McLaren. Niemand in Amerika zal dan ook blij zijn als Palou ooit de overstap zou maken naar de Formule 1, maar volgens Hinchcliffe zou het wel logisch zijn.

"Hij snapt strategie, kan omgaan met een verstoorde balans, zonder daar performance mee te verliezen en heeft een stijl waarmee hij beter met de banden om weet te gaan dan zijn concurrenten. Allemaal zaken die je nodig hebt om te slagen in de hedendaagse Formule 1", aldus Hinchcliffe. "Ook al lijkt het er op dat de F1 een gepasseerd station is, zou het perfect aansluiten op zijn indrukwekkende CV in de IndyCar."

Linus Lundqvist (IndyCar)

Linus Lundqvist won in 2022 de titel in de Indy Lights (de opstapklasse van de IndyCar) en maakt dit jaar zijn debuut in de IndyCar. De Zweed won in Europa onder meer het Britse F3-kampioenschap voordat hij naar de Verenigde Staten vertrok. Ondanks de onervarenheid van Lundqvist ziet Hinchcliffe wel potentie in de jonge debutant.

"Zijn eerste seizoen zal meer gaan onthullen of hij over een langere termijn potentie heeft, al heeft hij wel veel snelheid getoond in alles waar hij in gereden heeft. Ik heb dan dus ook geen redenen om te twijfelen of hij dit ook zou kunnen in de Formule 1."

Connor Zilisch (NASCAR)

Een naam die bij veel F1-fans niet meteen een belletje zal doen rinkelen, maar wel een grote naam in wording is in de NASCAR: Connor Zilisch. Pas zeventien jaar, maar inmiddels al actief binnen de grote Amerikaanse raceklasse. Zilisch won als eerste Amerikaan de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een prijs die bijvoorbeeld ook Charles Leclerc won.

"Zijn progressie is zo indrukwekkend dat Justin Marks, teameigenaar van Trackhouse Racing, hem al heeft opgenomen in zijn ontwikkelingsprogramma. Ondanks dat je verwacht dat zijn toekomst in NASCAR ligt, zou het geweldig zijn om te zien hoe hij het zou doen in Europa. Eerst in de juniorklasses en uiteindelijk op het hoogste niveau: de Formule 1", aldus Hinchcliffe over het jonge talent.

Christian Rasmussen (IndyCar)

Christian Rasmussen koos in 2018 voor een carrière in de Verenigde Staten en won in vier jaar tijd drie titels in de 'Road to Indy Series'. Dit jaar maakt de Deen zijn debuut in de IndyCar en er zijn hoge verwachtingen. Ook Hinchcliffe verwacht veel van de Deen.

"Hij heeft waarschijnlijk een tweede jaar nodig voordat hij om het kampioenschap kan gaan strijden, maar hij maakt grote stappen. Naar zijn debuut in de IndyCar wordt erg uitgekeken en zijn talent staat buiten kijf. Hij is een type coureur die na een paar seizoenen in een juniorprogramma van een F1-team kan uitgroeien tot één van de grotere coureurs in de Formule 1."

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ford verwijst geruchten over gloednieuwe Red Bull-motor naar de prullenbak