Voormalige Ferrari medewerkers veroordeeld

[photo1]Twee voormalige Ferrari medewerkers zijn door de rechtsbank van Modena veroordeeld voor “industriële spionage”. Beide Ferrari medewerkers vertrokken in 2002 naar de Formule 1 renstal van Toyota. Daarbij namen ze een cd-rom mee met daarop technische gegevens van de bolide van Ferrari.

Bij Ferrari ging in 2003 een belletje rekenen toen de Toyota bolide op enkele specifieke punten wel erg veel weg had van die van Ferrari. Toyota verklaarde vervolgens niets van de data van Ferrari te weten en deze niet te hebben gebruikt. Een Duitse onderzoeksrechter vond in 2004 de Ferrari data echter terug in de windtunnel van Toyota.

Toyota zegt nooit van de data van Ferrari op de hoogte te zijn geweest, wel sluiten de Japanners niet uit dat de data zonder het medeweten van het management zijn gebruikt.

De twee Ferrari medewerkers, Mauro Iacconi en Angelo Santini, zijn respectievelijk tot 16 en 9 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Iacconi krijgt een hogere straf omdat hij de cd-rom bewust heeft doorgespeeld naar Toyota.

Toyota blijft overigens buiten schot omdat het team volledig meewerkt aan het onderzoek. Daarnaast ontsloegen de Japanners de twee medewerkers meteen nadat bekend werd dat gebruikt was gemaakt van gesloten data.

De advocaten van Iacconi en Santini hebben inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading