Waarom is autoverzekering voor ouderen zo duur?

Wanneer je in het bezit bent van een auto moet je volgens de wet een verzekering afsluiten. Een WA-verzekering is hierin het minimaal vereiste. Deze verzekering dekt schade toegebracht aan voertuigen van een ander. De hoogte van een premie van een autoverzekering kan variëren. De premie wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. De waarde van je auto en de hoeveelheid kilometers je jaarlijks rijdt bepalen voor een groot gedeelte je premie. Om zeker te weten dat je niet teveel betaald voor jouw autoverzekering kun je online bij verschillende onafhankelijke vergelijkers terecht. Daarnaast is er een flinke korting te behalen op je auto verzekering op het moment dat je schadevrije jaren hebt. Dit zijn jaren waarin je auto hebt gereden maar geen schade hebt gemaakt of geclaimd. Na verloop van tijd van deze korting bij de meeste verzekeraars oplopen tot 80%. Het is daarom logische om te denken dat oudere mensen meer no-claim korting hebben en daarom minder premie hoeven te betalen voor hun autoverzekering dan jonge mensen. Deze theorie gaat echter in de praktijk niet op.

Oudere mensen betalen steeds vaker een hoger bedrag voor hun premie wanneer ze hun auto verzekeren. Volgens verzekeraars heeft dit niet te maken met de daadwerkelijke schade die ze claimen, maar het risico op een ongeval. In sommige gevallen kunnen ouderen helemaal geen autoverzekering meer afsluiten en worden ze dus geweigerd. Ruim 40% van de verzekeraars hanteert een leeftijdsgrens. Op het moment dat een ouder iemand in het bezit is van een auto met veel vermogen is de kans nog kleiner dat een verzekeraar de auto verzekerd. Het kantelpunt ligt rond de 70 jaar. Vanaf het moment dat iemand 85 jaar wordt, betaalt hij bij sommige verzekeraars een premie die 81% hoger ligt dan voor iemand van 35 jaar oud. Dit is een groot verschil. Helemaal als onderzoek van moneyview uitwijst dat een 85-jarige maar 4% meer schade maakt. Wil jij weten of je te veel betaald voor je autoverzekering? Dan kun je terecht bij vergelijkingssites zoals: Independer, Pricewise of Verzekering.nl.

Op het moment dat een rijbewijshouder de leeftijd van 75 passeert loopt het rijbewijs automatische af. Deze kan verlengd worden door middel van een medische keuring. Dit houdt in dat het CBR gaat onderzoeken of je nog in staat bent om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Er wordt geadviseerd om een half jaar voordat iemand 75 jaar wordt het proces van een medische keuring te starten. Dit om te voorkomen dat iemand tijdig zonder geldig rijbewijs komt te zitten.