F1 Nieuws

Waarom Ricciardo gelooft dat hij zijn F1-toekomst kan redden in GP China

Waarom Ricciardo gelooft dat hij zijn F1-toekomst kan redden in GP China

18 april - 14:30
11

Daniel Ricciardo staat onder druk na een teleurstellende start van het seizoen, waardoor hij ver achter ligt op zijn Visa Cash App RB-teamgenoot Yuki Tsunoda. De Australiër gelooft echter dat hij het tij kan keren in de Grand Prix van China dankzij zijn eerdere ervaringen op het Shanghai International Circuit. Uitgerust met een nieuw chassis denkt Ricciardo dat hij kan laten zien wat hij in huis heeft.

Helmut Marko is alvast begonnen met het afgeven van waarschuwingen. Berichten in de week voor de GP van China suggereerden dat Ricciardo een ultimatum had gekregen, met Liam Lawson die aan de zijlijn zat te wachten op een nieuwe kans na zijn succesvolle F1-debuut in 2023. Marko heeft niet bevestigd dat Ricciardo een ultimatum heeft gekregen, maar verklaarde wel dat hij graag zou zien hoe Lawson het in de auto doet.

Ricciardo heeft nog geen punten gescoord in het F1-seizoen 2024, terwijl Tsunoda net buiten de top tien staat met zeven punten. De Japanse coureur heeft Ricciardo in elke kwalificatie en Grand Prix tot nu toe verslagen, behalve tijdens de race in Bahrein - toen hij teamorders kreeg om Ricciardo voorbij te laten. Aan het begin van het seizoen leek er een mooie strijd in het vooruitzicht te liggen tussen de twee VCARB-coureurs, omdat ze de kans hadden om zich te bewijzen voor het Red Bull-stoeltje naast Max Verstappen.

Het kan allemaal tevergeefs zijn, want Sergio Perez doet er momenteel alles aan om te bewijzen dat hij een contractverlenging verdient. Toch heeft Ricciardo zelf benadrukt dat het belangrijk is om te verbeteren om ervoor te zorgen dat zijn huidige team vooruitgang boekt.

Waarom Ricciardo gelooft dat hij in China het tij kan keren

In de aanloop naar het weekend keek Ricciardo terug op zijn vorige resultaten. Het F1-circus is sinds 2019 niet meer in Shanghai geweest vanwege de coronapandemie. Tsunoda moest op dat moment zijn debuut in de Formule 3 nog maken. Ricciardo behaalde één van zijn acht Grand Prix-overwinningen in Shanghai. In 2018 rukte hij op van de zesde plaats op de grid om namens Red Bull te winnen, maar het is de editie van 2019 waar hij de meeste inspiratie uit put.

"Terugkijkend op voorgaande jaren heb ik hier zeker een paar goede weekenden gehad. In 2019 met Renault. Ik had het moeilijk aan het begin van dat seizoen in Melbourne en Bahrein. Toen kwamen we hier in China en het was dat weekend waarin alles beter voor me ging bij Renault. Het is een goed moment om hier terug te komen, want ik ben op zoek naar die boost. Hoe het verleden ook is gegaan, er zijn geen garanties of wat dan ook, maar het is een plek waar ik het gevoel heb dat ik dingen in gang kan zetten," vertelde Ricciardo aan de pers in aanloop naar het weekend in China.

Hoe gaat Ricciardo het F1-seizoen aanpakken?

Ricciardo bevestigde dat hij een nieuw chassis krijgt. "Ik moet gewoon mijn hoofd leegmaken. Zelfs als ik mijn oude chassis had, zou dat niets veranderen aan mijn benadering van het weekend. Ik denk nog steeds dat ik iets speciaals kan doen, al is het maar een klein beetje. Ik weet zeker dat dat gevoel diep van binnen op de een of andere manier zal helpen," voegde hij eraan toe.

"Ik begin elk weekend nog steeds met een heel positief gevoel en vol vertrouwen dat ik het kan. Het is nog niet gebeurd op het niveau dat ik verwacht of wil. Ik ga geen enkel weekend in met het gevoel dat we op achterstand staan of dat we denken: 'Kan ik het? Kan ik het niet?' Ik heb er absoluut nog veel vertrouwen in dat ik het kan."

Ondanks het feit dat de huidige generatie F1-auto's nog niet eerder op het Shanghai International Circuit is geweest, is de Grand Prix van China geselecteerd als een van de zes sprintweekenden dit seizoen. Dat betekent dat de teams en coureurs slechts één uur vrije training hebben om zich voor te bereiden op de rest van het weekend. Ricciardo ziet dit niet per sé als een nadeel.

"Ik heb niet het gevoel dat ik een heel weekend training nodig heb om op tempo te komen. En omdat het dit weekend voor iedereen hetzelfde is, voel ik me helemaal op mijn gemak en heb ik er alle vertrouwen in. Ik miste de vrijdag in Suzuka en toen stond ik een beetje achter qua de tijd op het circuit, maar het feit dat het dit weekend voor iedereen hetzelfde is, is goed," besloot Ricciardo.

De Australiër zal eerder vroeg dan laat een goed resultaat nodig hebben, zoals Helmut Marko vorig jaar met Nyck de Vries liet zien.