Wat kost Formule 1 rijden?

Voor veel mensen klinkt het misschien als een droomjob om Formule 1-coureur te worden en dat is het ook wel. Maar het is niet voor iedereen weggelegd en het is zeker niet makkelijk. Ten eerste heb je een jarenlange ervaring in de racesport, een uitstekende conditie en doorzettingsvermogen nodig, maar vooral ook veel geld.

Flinke investeringen

Een Formule 1-auto rijden is even wat anders dan die auto die je door middel van private lease hebt aangeschaft. Natuurlijk kun je door middel van private lease een schitterende auto rijden die dankzij gespreide betaling ook voor jou bereikbaar wordt. Hier hoef je dan dus niet gelijk een flink bedrag in te investeren. Maar het is natuurlijk geen Formule 1-auto. De bedragen die hiermee gemoeid zijn, zijn enorm. Vandaar dat de sport gedomineerd wordt door grote bedrijven en sponsoren; alleen zij kunnen de hoge investeringen dragen die met Formule 1 gemoeid zijn. En natuurlijk hebben zij er ook profijt van.

Wat is het budget van een Formule 1-team?

Het budget van een Formule 1-team is geen bodemloze put en dat mag ook niet. Een Formule 1-team mag namelijk maar een bepaald bedrag per seizoen uitgeven aan het ontwerp en de ontwikkeling van de twee Formule 1-wagens. Dit jaar is het plafond van dat budget 145 miljoen dollar.

Waarom is die Formule 1-auto zo duur?

Van het Formule 1-budget van de teams verdwijnt er veel naar de Formule 1-wagen. Alle onderdelen van de Formule 1-wagens worden op de meest innovatieve manier geproduceerd, het moet allemaal zo perfect mogelijk zijn. Aan perfectie hangt natuurlijk ook een behoorlijk prijskaartje. Zo kost bijvoorbeeld het stuur van een Formule 1-auto rond de 55.000 euro en voor een setje banden ben je al snel 1.500 tot 2.000 euro kwijt. Deze prijzen vallen nog mee, als je bijvoorbeeld kijkt naar wat het koelsysteem, de transmissie en het hydraulisch systeem kost. Die prijzen liggen allemaal rond de 200.000 euro. En dan hebben we het nog niet gehad over het bodywerk van de wagen, die van een speciaal lichtgewicht carbon materiaal wordt gemaakt. Dan snap je wel waarom het bedrag onder eindstreep zo hoog is.

Prijzengeld en bonussen

Alles draait om geld in de Formule 1 en dat is niet terug te zien in de prijzen die de coureurs kunnen winnen. Als een coureur de Grand Prix wint, krijgt hij zelfs niet eens prijzengeld. Wel worden er bonussen uitgekeerd die zo’n overwinning nog eens extra aantrekkelijk maken. Deze bonussen worden gebaseerd op de overwinningen of op de WK-punten die behaald worden. Zo wordt er gezegd dat Max Verstappen 1,5 miljoen aan bonus krijgt per gewonnen race en voor ieder WK-punt 41.000 euro. Het team krijgt van Liberty Media aan de start van het seizoen een bepaald bedrag. Het zijn allemaal behoorlijke bedragen die in de Formule 1 omgaan, maar de kosten zijn ook hoog.