Webber wint op Interlagos, Button wereldkampioen

Mark Webber heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Australiër domineerde de race en wist voor Hamilton en Kubica te finishen. Kampioensleider Jenson Button finishte als vijfde, en doordat directe concurrenten Vettel en Barrichello niet verder kwamen dan een vierde en een vijfde plaats, is de Brit na een moeilijke tijd eindelijk wereldkampioen Formule 1. Brawngp pakte tevens de constructeurtitel.

Het zou een natte race gaan worden, althans, dat waren de voorspellingen. Het zou echter allemaal anders worden en we zouden een volledige droge race gaan krijgen. Maar na de knotsgekke kwalificatie van afgelopen Zaterdag moesten een flink aantal coureurs aan de bak, waaronder Jenson Button.

De start van de Grand Prix van Brazilië, onder een stralende zon, zou zeer hectische zijn. Rubens Barrichello kende een goede start en behield zonder al teveel moeite de leiding. Echter ging er achter Barrichello van alles mis. Om te beginnen in de eerste bocht waar Kovalainen spinde en hierdoor kwamen verschillende bijna in aanraking met de gespinde Fin.

Een paar bochten verder duwde Sutil, Trulli het gras op waardoor laatste genoemde controle over zijn Toyota verloor en vervolgens weer Sutil raakte en beide heren crashte. Sutil nam in zijn crash ook nog Fernando Alonso mee. Het betekende wel dat de safety car naar buiten moest. En Trulli, die liet zien dat hij niet alleen hard kan rijden maar ook flink boos kan zijn, Sutil als slachtoffer.

Ondertussen reden Kovalainen en Raikkonen naar binnen wegens problemen in de eerste ronde. Bij het wegrijden van Kovalainen trrok hij op zijn “Albers” de brandstofslang mee. Raikkonen die achter de Fin reed, kreeg de benzine over zich heem wat resulteerde in een korte vlammenzee. Beide heren konden gelukkig gewoon hun weg vervolgen.

Na de herstart behield Barrichello de leiding. Jenson Button wist ondertussen wat er van hem werd verwacht wil hij kampioen worden, en dat is naar voren tijden. De Brit zette zijn tanden in het stuur en reed zeer agressief. Na de eerste ronden reed de Brit al op de negende plaats, en daarna haalde hij concurrenten in alsof het niets was.

Maar er was een debutant op de baan, namelijk Kamui Kobayashi die afgelopen seizoen nog in de GP2 reed. Die ervaring was ook duidelijk zichtbaar, want Button kwam Kobayashi niet voorbij gezien de Japanner zijn positie op zijn GP2-manier verdedigde. Button bleef langere tijd achter hem steken, maar reed hem uiteindelijk met pijn en moeite voorbij. En Kobayashi, die ging gewoon door met hetgeen waar hij mee bezig was waardoor de Japanner een zeer goed debuut kende.

Na de eerste pitstop-serie ging het mis voor Rubens Barrichello. De als twee rijdende Mark Webber kon veel langer rijden en ging de Braziliaan hierdoor voorbij. Ook Kubica passeerde Barrichello en ook Lewis Hamilton uiteindelijk de Braziliaan voorbij gaan. Het betekende dat de sterk rijdende Button plots weer kon gaan denken aan het kampioenschap.

Verder gebeurde er weinig al was er nog wel een behoorlijk crash van Kazuki Nakajima. De Japanner werd afgeschoten door Kamui Kobayashi. Zoals al eerder gezegd reed Kobayashi een goede race waarbij hij op zijn GP2-manier zijn positie verdedigde, maar nu ging het niet helemaal goed. Nakajima kon ongedeerd uitstappen, zijn landgenoot kon doorrijden.

En Rubens Barrichello, het zat al niet mee en het zal alleen maar erger worden. In de slotfase kreeg hij een lekke band en hij zal terugvallen naar de achtste plaats. Voor Button goed nieuws en voor hem was het alleen nog maar een kwestie van uitrijden.

Het betekend dat Mark Webber de race wint voor Lewis Hamilton en Robert Kubica. Sebastian Vettel eindigde als vierde gevolgd door de nieuwe wereldkampioen Jenson Button. Brawn GP heeft tevens de constructeurstiel gewonnen, en laten we eerlijk zijn … het werd tijd en ze hebben het meer dan verdiend.

Over twee weken is de laatste race van het seizoen op het nieuw circuit van Abu Dhabi.

(RvR)