Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Winnaars en verliezers van de Chinese Grand Prix – wie blonk uit bij de terugkeer van de Formule 1 in Shanghai?
F1 nieuws

Winnaars en verliezers van de Chinese Grand Prix – wie blonk uit bij de terugkeer van de Formule 1 in Shanghai?

19
GP china

Max Verstappen: een indrukwekkende overwinning

Max Verstappen heeft een van de meest dominante optredens uit zijn carrière geleverd met een overwinning in de Chinese Grand Prix, zijn eerste overwinning in China en zijn vierde in vijf Grands Prix dit seizoen. De coureur van Red Bull toonde een genadeloos tempo waardoor hij enorme voorsprongen kon opbouwen na de start en de twee daaropvolgende herstarts na de Safety Car. Bovendien won hij de Sprint, waardoor hij het dubbele (Sprint en Grand Prix winnen) voor het derde opeenvolgende Sprint-weekend realiseerde. Verstappen, die slechts twee keer verslagen is in een Grand Prix in de laatste 357 dagen (beide keren door Carlos Sainz), leidt nu met 25 punten voorsprong op teamgenoot Sergio Perez in het kampioenschap voor coureurs. De jacht op een vierde opeenvolgende titel, waarmee hij op gelijke hoogte zou komen met voormalig Red Bull-coureur Sebastian Vettel, is in volle gang.

Daniel Ricciardo: een weekend om snel te vergeten

Voor Daniel Ricciardo was het bijna een geweldig weekend, waarbij hij voor het eerst dit seizoen zijn teamgenoot bij RB, Yuki Tsunoda, overtrof. De Australiër kwalificeerde zich voor het eerst in 2024 voor Tsunoda en deed het ook beter in de kwalificatie voor de Sprint. Hij leek op weg naar zijn eerste punten van het jaar voordat Lance Stroll hem van achteren aanreed, wat aanzienlijke schade veroorzaakte en leidde tot zijn uitval. Tot overmaat van ramp kreeg hij een gridstraf van drie plaatsen voor het volgende evenement, toe te passen tijdens de Sprint in Miami, voor het inhalen van Nico Hulkenberg onder de Safety Car.

Lando Norris: verrassend sterk optreden

Lando Norris verwachtte dat zijn McLaren het moeilijk zou hebben op het Shanghai International Circuit, vanwege de lange bochten. Echter, hij beheerste de natte omstandigheden om pole position te behalen voor de Sprint en leverde vervolgens een van zijn beste races om als tweede te eindigen in de Grand Prix, waarbij hij comfortabel de Red Bull van Perez achter zich hield. Dit was zijn achtste tweede plaats in de Formule 1 en de zevende in de laatste 18 Grands Prix, terwijl het McLaren hun eerste podium in Shanghai opleverde sinds Jenson Button daar in 2012 tweede werd.

Aston Martin: een gemiste kans

Aston Martin verspilde een gouden kans om meer punten uit het Grand Prix-weekend in China te halen en de druk op Mercedes in de strijd om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap te houden. Fernando Alonso vocht hard in de top-drie in de Sprint, voordat hij een lekke band kreeg door een botsing met Carlos Sainz (waarvoor hij de schuld kreeg en een tijdstraf van tien seconden na de race kreeg) en uiteindelijk uitviel. Op zondag schaadde de Safety Car zijn strategie van drie stops, hoewel hij zich terugvocht naar een zevende plaats en zijn record van punten scoren in elke Grand Prix dit seizoen handhaafde. Teamgenoot Stroll scoorde niet nadat hij tegen Ricciardo was gecrasht, wat betekent dat hij in drie van de vijf races tot nu toe niet in de top-10 is geëindigd.

Zhou Guanyu: de druk van je thuisland

Na meer dan twee jaar wachten kreeg Zhou Guanyu eindelijk de kans om de eerste Chinese coureur te worden die in de Formule 1 op eigen bodem racete. Hoewel hij niet de punten scoorde waarop hij zo had gehoopt, eindigde de 24-jarige als negende in de Sprint en behaalde zijn beste seizoensresultaat met een veertiende plaats in de Grand Prix. Hij droeg het gewicht van een natie met indrukwekkende volwassenheid, vervulde een onophoudelijke reeks media-, promotie- en fan-evenementen gedurende de weken voorafgaand aan het evenement en gedurende het raceweekend – en slaagde erin om van de aandacht te profiteren in plaats van erdoor te worden verzwakt.

Gerelateerd nieuws

Max Verstappen ondersteund door Christian Horner tijdens aanhoudende dominantie

Horner’s waarschuwing aan Verstappen: geniet van het moment Max Verstappen, die momenteel...

Adrian Newey’s vertrek en de onzekere toekomst van Red Bull

Adrian Newey, de legendarische ontwerper die al 18 van de 19 jaar...

Toto Wolff onthult sleutelfactoren voor Mercedes voorafgaand aan de Grand Prix van Miami

Mercedes’ aanpak en uitdagingen in China Toto Wolff, de teambaas van Mercedes,...

Adrian Newey’s mogelijke overstap naar Ferrari: meer impact dan de komst van Lewis Hamilton?

Het potentieel van Adrian Newey bij Ferrari Adrian Newey, de geroemde Chief...

Lando Norris’ kritische blik op Mercedes: “Ze hebben het nooit echt begrepen”

Norris’ teleurstelling in Mercedes’ aanpak Lando Norris, de bekende Britse Formule 1-coureur,...

Lando Norris’ scherpe oordeel over de terugval van Mercedes in het tijdperk van grond-effect

Lando Norris had hogere verwachtingen van Mercedes tijdens het tijdperk van de...

Red Bull bevestigt het vertrek van ontwerper Adrian Newey

De impact van Newey’s vertrek Red Bull Racing heeft officieel aangekondigd dat...

Jenson Button ziet een belangrijke verandering bij Lewis Hamilton voor zijn overstap naar Ferrari in 2025

Jenson Button, wereldkampioen Formule 1 in 2009, heeft geuit dat Lewis Hamilton...