Winst Spyker dankzij Formule 1

[photo1]Tijden veranderen. Vroeger werd er over de Formule 1 gezegd dat het de snelste manier van miljonair worden was… door als miljairder in te stappen. Tegenwoordig werkt het niet meer zo, Spyker denkt dit jaar voor het eerst in haar historie winst te kunnen maken dankzij de Formule 1.

Spyker kocht in het derde kwartaal het Midland F1 Team voor 106,6 miljoen Dollar. Dit werd gefinancierd door het uitgeven van nieuwe aandelen die voornamelijk door de familie Mol gekocht werden. De vader van teambaas Michiel Mol, Jan Mol, heeft nu maar liefst 32,05% van de Spyker aandelen in bezit. De oprichter van Spyker, Victor Muller, is nog steeds grootaandeelhouder van de autofabrikant. Hij heeft 40% van de aandelen in handen.

Spyker heeft nu 343 werknemers waarvan er 136 in Zeewolde werken en 207 aan het Formule 1 project in Silverstone. Verder produceerde Spyker drie keer zoveel auto’s als vorig jaar. De verwachting is dat de productie de komende tijd zal verdubbelen.

Toch wordt de winst vooral behaald door sponsorinkomsten en televisiegelden vanuit het Formule 1 project. Volgend jaar zal de winst van het team verder stijgen omdat er meer sponsoren instappen. Het Formule 1 team zal er niet onder lijden zegt men in Zeewolde, het budget van het team zal volgend jaar minimaal 20% groter zijn ten op zichten van dit jaar.

Peter Gloudemans
F1News.nl