Zanardi keer terug in F1

Champcarkampioen en voormalig Formule 1 coureur Alex Zanardi zal volgende maand zijn rentree in de Formule 1 maken in een omgebouwde BMW Sauber. Een omgebouwde bolide met handgas is nodig omdat Zanardi in 2001 beide benen verloor in een Champcarongeluk op de Lauzitsring in Duitsland. Na een zware revalidatie keerde Zanardi met BMW terug in het WTCC. Dat team geeft hem dus ook weer een test in de Formule 1.

Zanardi zal testen tijdens de BMW World Finals in Valencia op 24, 25 en 26 November. “Ten 1e wil ik BMW bedanken voor deze unieke kans. Ik weet ook wel dat ik nooit geen contract weer krijg. Maar om gewoon in zo’n auto te rijden is geweldig.” zei Zanardi.

De afgelopen jaren na zijn ongeluk presteerde Zanardi in het WTCC het volgens velen onmogelijke door zelfs een aantal races te winnen. Zanardi mocht in 1991 2x starten voor Jordan dankzij een goed Formule 3000 seizoen. Een jaar later reed hij een aantal races voor Minardi. Hij verving daar Christian Fittipaldi. In 1993 tekende de Italiaan voor Lotus. In de grote prijs van België crashte hij zwaar waardoor hij het eind van ’93 en het begin van ’94 miste. Vanaf de Spaanse GP van 1994 verving hij bij Lotus Pedro Lamy die gewond was geraakt bij een testongeval.

In 1995 verdween Lotus en moest hij noodgedwongen een jaar de sportscars in. Het is 1996 als Zanardi zijn Champcar debuut maakt. Daar wordt hij in 1997 en 1998 wereldkampioen. In 1999 mag hij het weer in de F1 proberen bij Williams. Echter haalt Zanardi geen punten in tegenstelling tot teamgenoot Ralf Schumacher. Zanardi verlaat alweer de F1 door de achterdeur.

In 2000 kijkt Zanardi toe via de zijlijn. In 2001 maakt hij zijn terugkeer in de Champcars. Op de Lauzitsring crasht hij zwaar en verliest beide benen. In 2003 maakt Zanardi alsnog de race af. Vanaf 2004 zit Zanardi weer fulltime in de toerwagenracerij.

Edwin Scholten
F1News.nl

Loading