Hoe lichtere Formule 1-auto’s het veld vanaf 2026 zullen veranderen

Volgend jaar ondergaat de Formule 1 de grootste regelwijzigingen in de geschiedenis van de sport. De veranderingen zijn zodanig dat zij de Formule 1 behoorlijk zullen veranderen. De auto’s worden lichter en kleiner, DRS verdwijnt en de aandrijving wordt duurzamer. Met als resultaat dat de concurrentieverhoudingen op het circuit behoorlijk kunnen veranderen. De ene coureur zal immers meer profijt hebben van de nieuwe regels dan de ander.

In dit artikel lees je alles over de nieuwe regels die in 2026 van kracht zijn in de Formule 1. Daarbij geven we ook aan welke coureurs in 2026 het meeste zullen profiteren van de lichtere F1-wagens.

De nieuwe regels in de Formule 1 vanaf 2026

Waarom al deze veranderingen in de Formule 1? Was dat nu wel nodig? Het antwoord daarop is duidelijk: ja. Het is een bewuste stap van de FIA om te zorgen voor meer duurzaamheid, eerlijke competitie en aantrekkingskracht voor autofabrikanten. Door de kostenbeheersing keren bijvoorbeeld Audi, Ford, Honda en Cadillac terug in de Formule 1. Ook voor de kijkers moeten de nieuwe regels voor meer spektakel zorgen.

De veranderingen op een rij

Er staan ons aardig wat veranderingen te wachten volgend jaar. Aan de twee belangrijkste wijzigingen besteden we straks meer aandacht. Dit zijn de overige nieuwe regels die worden ingevoerd:

  • De interne verbrandingsmotor draait op 100% duurzame brandstoffen.
  • Krachtbronnen krijgen een verhoogd elektrisch vermogen, waardoor er minder benzine verbruikt wordt.
  • Beweegbare voorvleugels (met twee beweegbare flappen) en achtervleugels (drie actieve elementen), waarmee op zowel rechte stukken als in de bochten de hoogste snelheid kan worden ontwikkeld.
  • De veiligheid van de coureurs wordt verbeterd. De beugels aan de zijkanten van de cockpit worden verstevigd om de coureur te beschermen als de auto over de kop gaat.

Grote verandering nummer 1: DRS wordt vervangen door MOM

We zijn er inmiddels aan gewend: wanneer een coureur op een recht stuk binnen één seconde van zijn voorganger zit, mag hij zijn DRS-systeem gebruiken om makkelijker in te halen. Er waren echter veel critici. Ja, er zijn meer inhaalacties, maar deze zijn zelden spectaculair. De verdedigende auto heeft vaak geen schijn van kans om zijn concurrent achter zich te houden.

DRS verdwijnt dus in 2026, maar wordt vervangen door een nieuw systeem: MOM (Manual Override Mode), waarmee nog steeds makkelijker kan worden ingehaald. Hoe werkt dit? Wanneer je dicht bij een voorganger bent, zorgt de MGU-K Override voor een extra hoeveelheid energie voor één ronde, die je in kunt zetten wanneer je maar wilt. Dat is een verschil met DRS, dat door iedereen in dezelfde zones gebruikt moet worden.

Veel coureurs nemen een afwachtende houding aan. Onze Nederlandse wereldkampioen twijfelt ook nog. ‘Die MOM doet een beetje Mario Kart-achtig aan. Straks moeten we ook nog met bananenschillen gooien.’

Grote verandering nummer 2: lichtere F1-auto’s

De belangrijkste verandering wordt het verkleinen en verlichten van de auto’s. Coureurs klaagden al jaren steen en been dat de auto’s veel te groot, zwaar en log zijn. Slagschepen, worden ze genoemd, waarmee je op smallere banen onmogelijk in kunt halen.

Veel coureurs zouden de circa 800 kilo wegende kolossen graag zo’n 100 kilo lichter willen zien. Maar door de motor- en veiligheidsregels is dat niet te realiseren. De auto’s worden vanaf volgend jaar 20 centimeter korter en zo’n 30 kilo lichter. Oké, dat zijn geen revolutionaire verschillen, maar samen met de andere maatregelen zorgt het ervoor dat auto’s sneller kunnen accelereren, beter remmen en makkelijker van richting veranderen. Kortom: ze worden wendbaarder. Daardoor kunnen ze elkaar beter volgen, waardoor er ook vaker kan worden ingehaald.

Welke coureurs hebben baat bij de nieuwe regels?

De kleinere en lichtere auto’s en het afschaffen van DRS zullen zeker invloed hebben op de race zelf. De ene coureur zal er meer baat bij hebben dan de ander. Ook de Nederlandse bookmakers zullen rekening houden met nieuwe concurrentieverhoudingen op de baan. Deze coureurs zullen het meest profiteren van de nieuwe situatie:

  • Coureurs met een agressieve, technische rijstijl

De lichtere auto’s zullen wendbaarder zijn, maar ook minder stabiel. Dat is vooral in het voordeel van coureurs die grip en balans goed kunnen managen.

  • Coureurs die goed zijn op bochtige, krappe circuits

Kleinere auto’s kunnen nu ook beter inhalen op lastige, smalle banen zoals in Singapore, Monaco en op de Hungaroring.

  • Coureurs met race-intelligentie

Inhalen wordt weer een kwaliteit. Positionering, een goed inzicht in het verkeer en slimme acties zullen zich nu meer uitbetalen dan in de DRS-tijd.

  • Fysiek sterke coureurs

De balans van de auto wordt anders, vanwege de hybride motoren. Fysiek krachtigere coureurs kunnen zich sneller aanpassen aan de nieuwe gewichtsverdeling.

  • Coureurs die zich snel aan kunnen passen

De nieuwe regels vereisen aanpassing. De coureurs zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe rijstijl die nodig is voor de lichtere auto’s. Ook de afwezigheid van DRS zal een rol spelen. Slimme, flexibele coureurs die zich snel aanpassen aan nieuwe technieken en leergierig zijn, zijn daarbij in het voordeel.