Hoe krijgen oude Formule 1-auto’s een tweede leven?

Na een seizoen verdwijnen gebruikte Formule 1-auto’s van het podium, maar ze worden doorgaans niet naar de sloop gebracht. Er zijn verschillende manieren waarop oude Formule 1-auto’s een tweede leven krijgen. Zo eindigen sommigen in het museum, of komen de auto’s in handen van welvarende verzamelaars.

Ieder seizoen nieuw materiaal

Om mee te kunnen komen in de Formule 1 is het noodzakelijk om met het nieuwste van het nieuwste te rijden. Al tijdens het raceseizoen werken de teams gigantisch hard om updates te ontwikkelen voor de auto, waarmee het voertuig nét een beetje sneller wordt dan die van de concurrent. Na afloop van een seizoen dienen de gebruikte auto’s geen doel meer in de Formule 1. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop er toch nog nuttig gebruikgemaakt wordt van de wagens.

Verzamelaars kopen de auto’s

De meest bijzondere Formule 1-auto’s verdwijnen vaak in handen van een verzamelaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ferrari-kampioensauto’s van Michael Schumacher. Af en toe wordt een dergelijke Formule 1-auto weer geveild en vaak wisselt deze voor miljoenen euro’s van eigenaar. De minder populaire exemplaren kosten rond een ton, soms zelfs wat minder. Ben jij van plan om te investeren in een Formule 1-auto? Sluit dan een goede inboedelverzekering af om jezelf te beschermen bij hoge kosten mocht er bijvoorbeeld ingebroken worden. De inboedelverzekering dekt niet alleen je woning, maar ook bijgebouwen als de garage en de schuur. Al is het altijd verstandig de polisvoorwaarden even goed na te lopen.

Tweede leven als museumstuk

De Formule 1 heeft miljoenen, zo niet miljarden fans wereldwijd, waardoor de gebruikte auto’s altijd dienst kunnen doen als museumstuk. Zo worden bolides die verleden tijd zijn bijvoorbeeld tentoongesteld in musea, hotels, winkelcentra en andere plekken waar veel mensen langs komen. De auto’s worden gestript van de technische onderdelen en vervolgens als ware kunststukken tentoongesteld. Je kunt zelf ook een onderdeel aanschaffen en deze gebruiken om je woon- of slaapkamer op te leuken. Er is veel gave merchandise voor Formule 1-fans beschikbaar. Zo zijn T-shirts en caps echte verzamelitems, al wil de echte verzamelaar natuurlijk het liefst een gesigneerd exemplaar.

Team bewaart de auto

Heeft een auto een belangrijk kampioenschap gewonnen waar het team trots op is? Dan kan het zijn dat ze de auto in eigen stal bewaren. Teams zoals Mercedes en Red Bull hebben complete opslagplaatsen waar ze de Formule 1-auto’s bewaren. Sommige auto’s worden door het team in een poule bewaard, van waaruit ze kunnen worden ingezet tijdens demonstraties voor fans. Red Bull is hiervan een goed voorbeeld. Dit team organiseert jaarlijks diverse festivals waarbij gepensioneerde coureurs of jonge talenten een show geven in oude auto’s met brullende V8-motoren.

Loading