Wat is het dieet van een formule1-coureur?

Formule1-coureurs vragen veel van hun lijf, maar ook mentaal is Formule 1 een veeleisende sport. Om zowel lichamelijk als psychisch in topvorm te blijven, is een speciaal dieet nodig met veel aandacht voor gezonde voedingsstoffen en hydratatie.

Hydratatie

Formule1-coureurs verliezen veel vocht tijdens een training of race. Soms gaat het maar liefst om drie tot vier liter per keer. Om hun vochtbalans aan te vullen, moeten ze zowel voorafgaand aan de race en ook erna veel drinken. Zo blijven ze steeds energiek en alert.

Cafeïnevrije dranken als koffie kunnen bijdragen aan de alertheid en reactievermogen van coureurs. In grotere hoeveelheden kan cafeïne ook vochtafdrijvend werken en onrustig maken. Dat is iets dat je als coureur uiteraard wil voorkomen.

Elektrolyten aanvullen

Met het vele vocht dat coureurs tijdens een training of race verliezen, verlaten veel mineralen hun lichaam. Denk aan kalium, selenium en koper. Deze moeten weer worden aangevuld.

Het aanvullen van de mineralenvoorraad kan met een speciale elektrolyten drank, maar ook supplementen kunnen helpen om de voorraad weer op peil te krijgen.

Magnesium is een mineraal waarvan ons lichaam meer verbruikt in tijdens van stress. Formule1-coureurs staan vaak onder grote spanning door de G-krachten en snelheden die ze moeten trotseren. Een supplement met magnesium kan uitkomst bieden. Voor meer informatie klik hier.

Veel groenten en fruit

Formule1-coureurs eten veel groenten en fruit voor hun dagelijkse portie vitamines. Op hun menu staan vooral salades en verschillende soorten bessen. Formule1-coureurs eten die laatste graag bij het ontbijt.

Groenten en fruit leveren naast vitamines nog meer gezonde stoffen, zoals vezels en antioxidanten. Vezels verzadigen goed en zorgen onder andere voor een gezonde stoelgang.

Antioxidanten beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen, wat bijdraagt aan gezonde organen en andere weefsels. Uiteraard is dit niet alleen belangrijk voor mensen die veel van hun lichaam vragen.

Gezonde brandstof voor de cellen

Voldoende koolhydraten voorafgaand aan een race of training leveren F1-coureurs de brandstof om op topniveau te presteren. Denk bij koolhydraten aan peulvruchten en granen.

Granen die complexe koolhydraten bevatten, hebben als voordeel dat ze de bloedsuikerspiegel niet laten schommelen. Complexe koolhydraten maken het eveneens gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden. Beide zaken zijn voor een formule1-coureur van belang.

Bronnen van deze koolhydraten zijn haver, quinoa, peulvruchten en zoete aardappel. Bij formule1-coureurs staan de laatste twee voedingsmiddelen regelmatig op tafel.

Gezonde vetten

Op het menu van formule1-coureurs staan ook gezonde vetten, zoals je die in noten en zaden vindt. Deze voedingsmiddelen eten ze dan ook graag bij het ontbijt. Vetten houden je lange tijd verzadigd omdat ze zorgen voor een langdurige energieafgifte.

Je kunt bij gezonde vetten ook denken aan vette vis. Voorbeelden van vette vissoorten zijn zalm, makreel en haring. Formule1-coureurs zetten graag gegrilde vis op het menu.

Dat kan overigens ook een eiwitrijke vis als kabeljauw zijn. Juist de afwisseling is vissoorten is gezond. Let alleen op dat je grotere roofvissen – zoals tonijn – niet te vaak op je bord hebt. Deze bevatten namelijk veel zware metalen.

Veel eiwitten

Voor de opbouw en het herstel van hun spieren is het belangrijk dat formule1-coureurs voldoende eiwitten eten. Het gaat voor hen om ongeveer 1,6-2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Coureurs verdelen hun eiwitinname zo dat ze bij iedere maaltijd en ook tussendoor eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten verzadigen goed en dat is eveneens gunstig om een gezond gewicht te behouden.

Gezonde eiwitbronnen zijn vers en onbewerkt vlees, volle zuivelproducten, bonen, linzen, quinoa en noten. Als lunch staat bij coureurs vaak een bonenschotel op het menu. Bij een eiwitrijk ontbijt kun je denken aan een omelet, maar ook aan Griekse yoghurt met noten, zaden en pitten.

Een andere manier om veel eiwitten binnen te krijgen is een eiwitshake. Deze vindt je dan ook zeker terug op het menu van een formule1-coureur.

Loading