Historische overwinning Sebastian Vettel!

[photo1]Sebastian Vettel heeft vandaag historie geschreven in de Formule 1. Met een Scuderia Toro Rosso bolide heeft de 21-jarige Duitser de Grand-Prix van Italië op zijn naam geschreven. Vettel wordt met zijn 21 jaar en 73 dagen de jongste Grand-Prix winnaar ooit. Heikki Kovalainen eindigde als tweede, Kubica werd derde.

Voor het eerst sinds Fuji 2007 word er achter de safety-car gestart omdat het slecht te slecht is. Na 2 ronden wordt het veld los gelaten, gelukkig gaat het allemaal goed. Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton liggen beide na 4 ronden in de wedstrijd al bijna 20 seconden achter op de leidende Vettel.

Vettel doet in het begin alles goed. Hij trekt nadat de safety-car verdwijnt al meteen gat en is daarna snel in de regen. Ronde na ronde loopt de Duitser weg bij Kovalainen. Eigenlijk kan Kovalainen Vettel de hele race niet echt bedreigen.

De race van Bourdais, de andere Toro Rosso coureur die als 4e kwalificeerde, is dan al bekeken. De Fransman komt niet weg van de grid en moet vervolgens naar de pitsstraat. Met een ronde achterstand begint Bourdais aan de race, snel is de Toro Rosso coureur wel maar zijn achterstand is al te groot.

Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton bevinden zich na 10 ronden nog steeds in het achterveld. Giancarlo Fisichella houdt beide mannen zichtbaar op. Nadat Raikkonen de Force India F1 coureur eindelijk voorbij is kan ook Hamilton beide mannen vrij snel passeren. Hamilton is snel, binnen no-time is hij ook beide Toyota coureurs voorbij. Hamilton rijdt voor zijn eerste pitstop zelfs even op plek 2 rond.

Bij de eerste serie pitstops gebeurd er niet veel. De tweede serie pitstops zijn cruciaal. Juist op dat moment, net halverwege de race, begint de baan op te drogen. Kubica, Heidfeld, en Alonso laten meteen intermediates monteren en winnen hiermee veel tijd. Hamilton heeft pech, hij zit op een eenstopstrategie en moet extra naar binnen voor intermediates. Hiermee verliest de WK-leider het zicht op het podium.

Achter Kovalainen en Webber wordt het dringen. Alonso, Heidfeld, Kubica en Hamilton. Hamilton lijkt de snelste maar de andere coureurs kunnen parreren.

In de slotfaste komt Webber zelfs nog even dichtbij Hamilton. In de eerste chicane probeert de Red Bull coureur het. Hij raakt echter de McLaren en schiet rechtdoor. Vervolgens wordt er niet meer ingehaald.

En Raikkonen dan? Hij rijdt in de slotfase de snelste raceronde maar ligt ver buiten de punten. Op een opdrogende baan is de Fin snel, in het water kan de Ferrari het tempo echter niet bijbenen.

Vooran is het Vettel die als laatste zijn pitstop maakt en vervolgens heel volwassen naar de finish rijdt. Kovalainen kan niet dichterbij komen en dus wint Vettel zijn eerste race!

Massa doet goede zaken voor de WK-titel, Hamilton leidt nu nog maar met 1 punt. Alonso heeft ook een goede middag, hij behaalt kostbare punten voor Renault terwijl directe concurrent Toyota niet scoort. Toyota lag de hele race goed maar wachtte te lang met het wisselen naar intermediates.

GP Italië, race
1 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:26:47.454
2 H. Kovalainen McLaren + 12.512
3 R. Kubica BMW + 20.471
4 F. Alonso Renault + 23.903
5 N. Heidfeld BMW + 27.748
6 F. Massa Ferrari + 28.816
7 L. Hamilton McLaren + 29.912
8 M. Webber Red Bull + 32.048
9 K. Räikkönen Ferrari + 39.468
10 N. Piquet jr. Renault + 54.445
11 T. Glock Toyota + 58.888
12 K. Nakajima Williams + 1:02.000
13 J. Trulli Toyota + 1:05.900
14 N. Rosberg Williams + 1:08.600
15 J. Button Honda + 1:13.300
16 D. Coulthard Red Bull + 1 ronde
17 R. Barrichello Honda + 1 ronde
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
19 A. Sutil Force India F1 + 2 ronden

Loading