Jenson Button wint ook Grand Prix van Turkije

Jenson Button heeft zojuist op Istanbul Park zijn zesde overwinning van het seizoen gepakt. De Brit behield bij de start de leiding, waar Rubens Barrichello zeer slecht weg kwam. Mark Webber eindigde als tweede, voor zijn teamgenoot Vettel, die een drie-stopper probeerde.

Vettel startte vanaf de pole-position, maar moest Button in de eerste ronde al voorbij laten gaan. Vettel maakte een klein foutje, ging iets naast de baan en Button kon de Duitser voorbij gaan. Rubens Barrichello mocht vanaf de derde plaats starten, maar kwam totaal niet weg. Hij leek een verkeerd knopje in te drukken, waardoor de Braziliaan ver terugviel.

Button had een voorsprong van vier seconden opgebouwd tot aan de eerste pitstops. Na de eerste ronde pitstops liep Vettel erg snel in op Button. Button hoefde zich echter geen zorgen te maken, want Vettel reed op een drie-stops strategie. De Duitser kwam ook niet voorbij aan Button.

Ondertussen maakte Rubens Barrichello er een potje van. Na zijn erg slechte start, waarbij hij terugviel tot de 13e positie. In de beginfase probeerde Barrichello voorbij te steken aan Heikki Kovalainen, maar door een onmogelijke actie spinde Barrichello en viel hij helemaal terug tot het achterveld.

Later probeerde de coureur van Brawn GP voorbij te gaan aan Adrian Sutil, maar ook dat was geen succes. Bij het opkomen van het rechte stuk duwde Barrichello zijn auto in een gat wat er niet was, en beschadigde daarmee zijn voorvleugel. Barrichello kwam meteen maar binnen voor een nieuwe neus.

Doordat Vettel zijn tweede stop al snel weer moest maken, kon Button zijn leiding rustig uitbouwen. Mark Webber schoof na de derde stop van Vettel door naar de tweede plaats, waardoor Vettel terug verwezen werd naar de derde plaats.

Rubens Barrichello had ondertussen zijn Brawn GP-bolide in de pitox geparkeerd met nog onbekende problemen. Achter de top drie waren Jarno Trulli en Nico Rosberg aan het vechten om de vierde stek. Rosberg kon Trulli tijdens zijn eerste stop passeren, maar later pakte Trulli de vierde plaats weer terug.

Ondetussen was ook Timo Glock bezig aan een sterke race na een matige kwalificatie gisteren. De Duitser reed met een een-stopper naar een keurige achtste plaats, vlak achter Robert Kubica. Felipe Massa pakte de zesde plaats, terwijl teamgenoot Kimi Raikkonen tegenviel met de negende plaats.

Lewis Hamilton kende een zeer teleurstellende race en eindigde na een mooi gevechtje met Nelsinho Piquet op de dertiende plaats. Teamgenoot Heikki Kovalainen werd veertiende.

De volgende race is over twee weken in Silverstone, Engeland, waar Jenson Button zijn thuisrace zal proberen te winnen.

GP Turkije, race
1 J. Button Brawn GP 1:26:24.848
2 M. Webber Red Bull + 6.714
3 S. Vettel Red Bull + 7.461
4 J. Trulli Toyota + 27.843
5 N. Rosberg Williams + 31.539
6 F. Massa Ferrari + 39.996
7 R. Kubica BMW + 46.247
8 T. Glock Toyota + 46.959
9 K. Räikkönen Ferrari + 50.246
10 F. Alonso Renault + 1:02.420
11 N. Heidfeld BMW + 1:04.327
12 K. Nakajima Williams + 1:06.376
13 L. Hamilton McLaren + 1:20.454
14 H. Kovalainen McLaren + 1 ronde(n)
15 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde(n)
16 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde(n)
17 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde(n)
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 ronde(n)

Loading