Storia della Ferrari

Maranello, Italië, is waarschijnlijk voor menig autoliefhebber het walhalla op aarde. Hier is namelijk het automerk Ferrari gevestigd. Het Scuderia Ferrari werd in 1929 opgericht door Enzo Ferrari. De man die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van Ferrari werd geboren in 1898. In 1908 kwam de jonge Enzo voor het eerste in aanraking met de autosport tijdens een autorace in Bologna. Dit maakte enorme indruk op hem, en hij zou voor de rest van zijn leven geïntrigeerd blijven door deze sport. Enzo schopte het in de jaren ’20 van de vorige eeuw uiteindelijk tot coureur bij Alfa Romeo, in het raceteam Alfa Corso. Dit heeft hij gedaan tot de geboorte van zijn zoon Dino in 1932.

Scuderia Ferrari

Al tijdens zijn jaren als coureur begon Enzo Ferrari zich te specialiseren op het technische aspect van de autosport en het leiden van een raceteam. Hij richte zelfs een eigen renstel op die diende als zusterteam van het Alfa Corso team. Dit team droeg de naam Scuderia Ferrari.

Na een zakelijk conflict met de directeur van Alfa Romeo, besloot Enzo zelfstandig verder te gaan. Echter mocht hij zich de eerste jaren niet met de naam Ferrari verbinden. Hierdoor ging hij onder de naam Auto Avio Constuzioni verder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde Ferrari zijn fabriek van Modena naar Maranello, zo’n 20 kilometer buiten Modena. Na de oorlog kon Ferrari de naam weer verbinden aan zijn productie, wat resulteerde in de eerste Ferrari, de 125 S uit 1947. Toen in 1950 de hoogste klasse in de autosport werd opgericht, de Formule 1, floreerde Ferrari van het begin af aan. Hier zou in de jaren daarop volgend nog menig succes worden behaald. Tot op heden is Ferrari het enige team dat vanaf de eerste Grand Prix aanwezig is.

Tegenwoordig staat de ontwikkeling Ferrari nog steeds niet stil. Het bedrijf is sinds 1988, hetzelfde jaar dat Enzo Ferrari overleed, voor 90% in handen van Fiat. Het merk Ferrari blijft zich sterker ontwikkelen, maar altijd met hommage aan de historie. Na enkele jaren zonder wereldkampioenschap wil Ferrari zich verder ontwikkelen. De bouw van een nieuwe fabriek naast het hoofdkwartier is al een goed begin. Naar verwachting zal de jacht naar nieuwe successen in de nieuwe fabriek binnen een jaar verder gaan.

Bron: Tirendo