Van der Garde wint rechtszaak Force India

Al een tijdje geleden heeft Giedo van der Garde een rechtszaak had aangespannen tegen Force India. Van der Garde legde immers niet het contractueel vastgelegde aantal testkilometers af bij Spyker (de voorganger van Force India). Daardoor wilde Van der Garde en diens schoonvader Marcel Boekhoorn geld terug van Force India.

Voordat men het liet aanlopen op een rechtszaak, trachtte men verschillende compromissen uit te werken. Maar er werd op geen enkel voorstel positief gereageerd. Force India zou tevens enkele verzoeningspogingen gedaan hebben, maar die draaiden op niets uit.
Volgens Force India heeft Giedo Van der Garde trouwens zaken verzwegen toen hij zijn contract tekende bij het toenmalige Spyker.

Zo stond er in zijn contract dat hij geen andere contract bij een andere F1-renstal mocht hebben, terwijl Van der Garde een contract had bij Super Aguri.
Er restte Van der Garde dan ook niets anders dan een rechtzaak aan te spannen in Engeland om het geld terug te zien, daar het Spyker-team en haar opvolger in dat land zijn gevestigd.

Inmiddels is bekend gemaakt dat Giedo van der Garde de zaak gewonnen heeft! Van de destijds 3 miljoen dollar betaald aan Spyker F1, krijgt Giedo $1.865.000 terug van Force India. De rechter was van mening dat Giedo recht had op de teruggave, omdat hij in 2007 slecht 2250 kilometers reed, i.p.v. de overeengekomen 6000 kilometer. Dankzij slim onderhandelen van schoonvader Boekhoorn, werd de kilometerprijs opgesteld in dollars i.p.v. de eerder gevraagde euro’s. Zoals eerder vermeld reed GvdG 2.270 van de beloofde 6.000 kilometers. Voor de 3.730 kilometer die hij dus nog te goed had (à $500) krijgt hij de vergoeding van bijna 1,9 miljoen dollar.

Verder kan men opmaken uit de stukken van de rechtbank, dat Van der Garde op 30 november 2006 een contract afsloot met Super Aguri ter waarde van maar liefst $10 miljoen! Van der Garde zou als derde coureur worden aangesteld en in 2007 bij iedere Grand Prix als vrijdagtester mogen rijden. Zo ver zou het nooit komen, want bij een test op Valencia (31 januari 2007) kon Giedo na een paar rondjes uitstappen. Door financiële trubbels bij SuperAguri was GvdG daardoor vrij om naar Spyker/Force India over te stappen, om vervolgens weer met contractuele problematiek te worden geconfronteerd!

Force India kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. Maar dat ligt gezien de onderhandelingen die Van der Garde op dit moment met het team voert over een mogelijk zitje in de F1 niet voor de hand. Van der Garde is met een aantal F1-teams in gesprek en deze gerechtelijke uitspraak wordt natuurlijk meegenomen.

“De uitspraak is in onze gesprekken met Force India inderdaad onderwerp van gesprek. Het nadeel van toen zou nu wel eens kunnen uitpakken als een voordeel”, aldus Jeroen Schothorst, de manager van Giedo.

Het is bekend dat Force India een ‘moeilijke betalingsmoraal’ heeft. Misschien gokt men erop dat door Giedo van der Garde een stoeltje aan te bieden, Force India bijna 1,9 miljoen dollar in haar zak kan houden (plus nog een extra bedrag)? We hopen dat Van der Garde hier inderdaad voordeel uit kan halen.

(pg)