Massa wint Europese Grand-Prix

[photo1]Felipe Massa heeft op dominante wijze de Grand-Prix van Europa op zijn naam geschreven. Lewis Hamilton en Robert Kubica maakten het podium compleet. Kimi Raikkonen kwam niet aan de finish nadat hij 11 ronden voor het einde zijn motor opblies.

De eerste Grand-Prix van Europa op het circuit van Valencia zal zeker niet de historische ingaan als een van de spannendste race. De overwinning van Massa kwam de gehele race niet in gevaar.

Bij de start is het Massa die al meteen een goede start heeft. De race van Fernando Alonso is al snel over, hij wordt na enkele bochten door Kazuki Nakajima aangereden. Met een afgebroken achtervleugel moet de Spanjaard als eerste op geven, Nakajima kan na een reparatie door. In de eerste ronde worden links en rechts flinke tikken uitgedeeld.

In de eerste fase van de race blijft het vervolgens rustig. In ronde 15 komen de eerste coureurs naar binnen voor de pitstops. Massa kan hier Hamilton voor blijven.

Na zijn eerste pitstop bouwt Massa de voorsprong op Hamilton uit tot ongeveer 7 seconden. Daarachter rijdt Kubica op ongeveer 16 seconden achterstand. Glock volgt, de Duitser rijdt op een eenstop strategie. Raikkonen is 6e, Vettel 7e, en Trulli 8e.

In ronde 37 komt Massa voor de tweede keer naar binnen. De lolliepop man laat Massa iets te vroeg gaan na zijn tweede pitstop waarna Massa bijna in aanraking komt met Adrian Sutil in de pitsstraat. De wedstrijdleiding laat weten het incident na de race te gaan onderzoeken.

Adrian Sutil maakt een in ronde 37 einde aan zijn race als hij zijn Force India F1 bolide in de vangrail parkeert. De Duitser is snel maar maakt nog altijd teveel fouten.

In ronde 45 is het Raikkonen die binnen komt. Ook hier gaat het niet goed voor Ferrari. Raikkonen rijdt te snel weg en rijdt daarbij twee monteurs om en neemt ook de tankslang mee. De Fin remt meteen maar dan is het leed al geschiedt. Raikkonen kan door maar een monteur moet afgevoerd worden na het medisch centrum.

Nadat Raikkonen het circuit weer op rijdt is zijn race na 2 ronden over. De Ferrari motor gaat met een grote plof op het rechte stuk in rook op. Deze plof is vergelijkbaar met die van Massa in Hongarije. De andere teams krijgen hierbij vraagtekens, zou Ferrari nog steeds aan haar motor sleutelen of de reglementen ander interpreteren ondanks de “engine freeze”?

Massa wint dit keer wel voor Lewis Hamilton en Robert Kubica. De eerste Grand-Prix van Europa was niet spannend, de gehele race is slechts een inhaalactie uitgevoerd. Hopelijk kan de volgende Grand-Prix op het circuit van Spa-Francorchamps in België met spektakel brengen!

GP Europa, race
1 F. Massa Ferrari 1:35:32.339
2 L. Hamilton McLaren + 5.600
3 R. Kubica BMW + 37.300
4 H. Kovalainen McLaren + 39.700
5 J. Trulli Toyota + 50.600
6 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 52.600
7 T. Glock Toyota + 1:07.900
8 N. Rosberg Williams + 1:11.400
9 N. Heidfeld BMW + 1:22.100
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1:29.700
11 N. Piquet jr. Renault + 1:32.700
12 M. Webber Red Bull + 1 ronde
13 J. Button Honda + 1 ronde
14 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde
15 K. Nakajima Williams + 1 ronde
16 R. Barrichello Honda + 1 ronde
17 D. Coulthard Red Bull + 1 ronde
18 K. Räikkönen Ferrari + 12 ronden

Loading