Wie wordt de derde man van Williams?

[photo1]Het lijkt erop dat het team van Williams volgend jaar met een derde auto mag gaan rijden. De slechtste zes Formule 1 teams van dit jaar mogen volgens de reglementen volgend jaar een derde auto inzetten tijdens de vrije trainingen op vrijdag. Met nog twee Grand-Prix te gaan maakt Williams hier deel vanuit. Het team heeft een achterstand van 22 punten op Toyota dat nu bij de beste vier teams staat. Gezien de prestaties van Williams tijdens de laatste paar Grand-Prix lijkt het er niet op dat dit gat nog gedicht zal worden.

Williams verkeert sowieso al in de hoek waar de klappen vallen. Williams grootste sponsor HP stapt aan het eind van dit jaar op en ook BMW vertrekt. Daarnaast bekijken een aantal kleinere sponsoren hun opties. Het goede nieuws van Williams is dat het team met”Buttongate” meer dan 20 miljoen Euro heeft kunnen innen doordat B.A.R Honda het contract van Button bij Williams moest afkopen.Met dit geld kan Williams volgend jaar ook weer vooruit maar toch zal het budget van het team slinken. Volgens schattingen zal het budget van Williams volgend jaar 25 miljoen Euro kleiner zijn als dat van dit jaar.

Om dit gat enigszins te kunnen vullen wil Williams een derde auto inzetten met daarin een coureur die sponsorgeld meeneemt. De namen van Narain Karthikeyan en Robert Doornbos werden in Brazilië als mogelijke kandidaten genoemd. Ook Christijan Albers heeft gesprekken met Williams gevoerd maar zijn eerste voorkeur gaat toch uit naar een racestoeltje bij Jordan.

De derde coureur zal waarschijnlijk alleen tijdens de Grand-Prix weekenden rijden want voor het overige testwerk wil Williams een ervaren testcoureur in huis hebben. Of het derde stoeltje daadwerkelijk zo interessant is dus nog maar te bezien, zeker nu Williams volgend jaar met een beperkt budget werkt en ook met klantenmotoren van Cosworth zal gaan rijden. De managers van Doornbos en Karthikeyan houden er echter rekening mee dat hun protégés wel eens buiten de boot zouden kunnen vallen, een duur betaald derde stoeltje is dan nog altijd beter dan helemaal geen stoeltje.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading