Formule 1-simulator voor fans

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je in een F1-simulator zelf kunt ervaren hoe het is om in een razendsnelle Formule 1-racewagen te racen. De simulator biedt een zo realistisch mogelijke ervaring aan de gebruiker. Je voelt de trillingen van de motor tijdens het racen en je hartslag en adrenaline-niveau stijgen vanzelf.

Verschillende parcours en races

Voor wie wilt ervaren hoe het is om een Formule 1-coureur te zijn, zijn er geavanceerde racesimulatoren die zorgen voor een levensechte ervaring. Zo heb je de keuze uit circuits van het Formule 1-kampioenschap en race je tegen je vrienden of tegen ‘echte’ coureurs. Waar een goedkope autoverzekering in het dagelijks leven goed van pas komt, heb je deze niet nodig als je racet in een simulator. Sterker nog, je hebt niet eens een rijbewijs nodig. Tijdens de vrije training oefen je op jouw skills, tijdens de kwalificatie verover je jouw startpositie en vervolgens race je realtime tegen anderen in een officiële F1-auto op een van de officiële F1-circuits. De diehard fans kiezen ervoor om een volledige race te rijden. Hierbij rijd je bijvoorbeeld op Zandvoort meer dan 70 rondes. Er zijn races voor ieder niveau, waardoor je altijd een uitdaging vindt die bij je past.

Geavanceerde hardware

De simulatoren bevatten niet alleen de noodzakelijke software om jou een zeer realistische ervaring te geven, maar bestaan ook uit geavanceerde hardware met levensechte sturen en racepedalen uit de Formule 1. 4D-elementen tijdens de race maken de ervaring compleet, met wind, lichteffecten, rook en force feedback. Doordat je na jouw race de uitslag ontvangt is het mogelijk om jouw rondetijden met anderen te vergelijken. Wist je dat Nederland goed vertegenwoordigd is in de F1 Esports Pro Series? Dit is het officiële digitale kampioenschap van de Formule 1. Maar liefst vier Nederlandse e-sporters doen mee aan het evenement. Het kampioenschap wordt uitgezonden op de eigen kanalen van de Formule 1.

Pro’s trainen ook met simulator

Een simulator maakt het niet alleen mogelijk voor fans om te ervaren hoe het is om te racen in de Formule 1, ook de pro’s maken gretig gebruik van dit technische hulpmiddel om hun techniek te verbeteren. Niet iedereen is even grote fan van de simulator. Zo heeft bijvoorbeeld Hamilton gezegd niet graag gebruik te maken van de simulator, maar stapt hij er steeds vaker in onder druk van Verstappen. Niet ieder team heeft een eigen simulator tot zijn beschikking. Alleen McLaren, Williams, Honda, Ferrari en Red Bull beschikken momenteel over goede simulators. Andere teams kunnen een simulator huren. Er wordt dan gekozen voor de simulator van Nick Wirth, die haast 7000 euro per dag kost.