Alonso ook op pole in Silverstone

Fernando Alonso is er in geslaagd om de pole position voor de Grand Prix van Engeland op het circuit van Silverstone te bemachtigen. De pole was de vierde op rij voor de regerende wereldkampioen. Kimi Raikkonen start naast hem vanaf de tweede plaats. Michael Schumacher en Felipe Massa zullen de race aanvangen vanaf de tweede startrij.

Zodra de lichten uitgaan voor de eerste kwalificatiesessie gaan onder andere Christijan Albers en de beide Renault’s naar buiten.

Niet veel later hangt er een dikke rookwolk in de pitstraat. Deze blijkt van Jarno Trulli te zijn die bij het inrijden van de pitstraat zijn Toyota krachtbron heeft opgeblazen. Tot op dat moment heeft de Italiaan nog geen tijd weten neer te zetten, ook de rest van de sessie kwam hij de baan niet meer op.

Kimi Raikkonen kende nog een spannend moment toen hij in de laatste bocht voor het opkomen van het rechte stuk er even naast kwam en door het gras moest. Uiteindelijk kan de jonge Fin zijn weg vervolgen.

Met nog ruim vier minuten op de klok zet Christijan Albers in zijn Midland F1 bolide de zesde tijd neer. Dan duikt de Nederlander de pitstraat in, om nieuwe banden te laten monteren maar de pitstop duurt te lang waardoor Albers nét te kort komt om nog een run te kunnen maken. Uiteindelijk valt Albers terug tot de zeventiende tijd, hij is duidelijk erg teleurgesteld en boos op het team dat het wisselen van de banden veel te lang duurde. Teamgenoot Monteiro weet nog wel in de slotfase er een snelle run uit te persen. Monteiro zorgt er voor dat er in ieder geval één Midland voor het eerst dit jaar de eerste knock-out fase overleefd.

Jenson Button die dit weekend zijn thuisrace rijdt kende een teleurstellende sessie. De jonge Brit komt niet verder dan de negentiende (!) tijd, en zal morgen de race naast Takuma Sato van start gaan. Mark Webber was ook niet snel genoeg om de eerste knock-out fase te overleven, de Australiër start morgen naast Christijan Albers op de drie na laatste startrij.

Ralf Schumacher besluit in de tweede kwalificatiesessie de koe bij de horens te vatten en gaat direct zodra het licht uit gaat in de pitstraat naar buiten. Jacques Villeneuve volgt.

Halverwege de tweede sessie is het Fernando Alonso die de snelste tijd heeft laten noteren, Kimi Raikkonen zit er dicht achter.

Als er nog zeven minuten te gaan zijn komen de Ferrari’s pas de baan op en zowel Michael Schumacher als Felipe Massa weten zich in de top 10 te rijden.

In de slotfase lijkt de top 10 gesetteld te zijn. Behalve om de tiende plaats zijn er vrijwel geen gevechten meer, David Coulthard die tot in de laatste minuut de tiende plaats in handen had, werd door Ralf Schumacher terugverwezen naar de elfde startplaats.

Naast David Coulthard behoorden ook Nico Rosberg, Vitantonio Liuzzi, Christian Klien, Scott Speed en Tiago Monteiro tot de zes rijders die de top tien niet wisten te bereiken.

De laatste en beslissende kwalificatiesessie begon zoals gewoonlijk met alle rijders die opgesteld staan aan het einde van de pitstraat. Opnieuw was het Michael Schumacher die helemaal vooraan stond, en gelijk een vrije baan had. Dat was ook te zien aan de tijden die de Duitser liet noteren, Schumacher was maarliefst een seconde sneller dan Fernando Alonso die op dat moment de tweede tijd in handen had.

Met nog ruim zeven minuten te gaan in de kwalificatie duikt iedereen naar binnen om nieuwe banden te halen en af te tanken voor hun snelle run. Lange tijd weet Michael Schumacher de snelste tijd achter zijn naam te houden, tot in de slotfase Fernando Alonso er nog onder dook. Kimi Raikkonen die als laatste nog een tijd mocht neerzette kwam nét niet aan de tijd van Alonso en moest genoegen nemen met de tweede startplaats.

GP Engeland: Uitslag kwalificatie
01. F. Alonso – Renault – 1:20.253
02. K. Raikkonen – McLaren – 1:20.397
03. M. Schumacher – Ferrari – 1:20.574
04. F. Massa – Ferrari – 1:20.764
05. G. Fisichella – Renault – 1:20.919
06. R. Barrichello – Honda – 1:20.943
07. R. Schumacher – Toyota – 1:21.073
08. JP. Montoya – McLaren – 1:21.107
09. N. Heidfeld – BMW – 1:21.329
10. J. Villeneuve – BMW – 1:21.599
11. D. Coulthard – Red Bull – 1:21.442
12. N. Rosberg – Williams – 1:21.567
13. V. Liuzzi – Scuderia Toro Rosso – 1:21.699
14. C. Klien – Red Bull – 1:21.990
15. S. Speed – Scuderia Toro Rosso – 1:22.076
16. T. Monteiro – Midland F1 – 1:22.207
17. M. Webber – Williams – 1:23.129
18. C. Albers – Midland F1 – 1:23.210
19. J. Button – Honda – 1:23.247
20. T. Sato – Super Aguri – 1:26.158
21. F. Montagny – Super Aguri – 1:26.316
22. J. Trulli – Toyota – geen tijd

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading