Alonso scoort wederom optimaal op Fuji

Fernando Alonso heeft vanmorgen een back to back overwinning weten te scoren op de Fuji Speedway. De spanjaard profiteerde optimaal van de comotie in de eerste ronde, greep de leiding bij de pitstops en stond die enkel met de pitstops nog maar af. Kubica werd 2e, Raikkonen kwam voor het eerst sinds Hongarije weer eens met punten over de finish op de 3e plaats. Titelkandidaten Massa en Hamilton kenden veel pech. Hamilton scoorde niet en Massa scoorde slechts 1 punt.

Om half zeven Nederlandse tijd gaat de wedstrijd van start onder droge omstandigheden. Bij de start is Kimi Raikkonen als beste weg maar Hamilton weet hem met een gewaagde actie uit te remmen in de eerste bocht. Echter! Zonder succes. Hamilton en Raikkonen gaan wijd en Kubica pakt de leiding voor Alonso. Coulthard crasht hard bij het uitkomen van de eerste bocht en neemt Nakajima mee in zin crash. De Japanner vervolgt zijn weg voor Coulthard is het einde race.

In de 2e ronde ligt Massa dan voor Hamilton, Piquet en Raikkonen. Als Hamilton voorbij Massa wil spint hij in een touché en valt terug naar de laatste plaats. Tot overmaat van ramp moet Hamilton de pits opzoeken en lijken zijn kansen op punten verkeken. Massa is door de touché terug gevallen naar de 7e positie.

Na een bizarre start van de race is het Kubica die leidt voor Alonso. Kimi Raikkonen weet Jarno Trulli te verschalken voor de 4e plek in de race. Timo Glock geeft op in de pits en gaat met 0 punten naar China. Ook Sutil moet zijn Force India parkeren met een gebroken achterwielophanging. Massa zit klem achter Bourdais op de 7e plek en Hamilton rijdt achteraan zijn rondjes.

In de 17e ronde komt er dan actie in de race. Niet vanaf de baan maar vanaf de zijkant van het circuit. Hamilton en Massa krijgen een drive through penalty voor kun acties in de eerste bocht. Kubica, Raikkonen en Alonso maken hun eerste stop en Heikki Kovalainen valt uit met motorpech.

Als de stops geweest zijn leidt Alonso voor Kubica en Raikkonen. Massa en Hamilton rijden op de 14e en 15e plaats. Opvallend zijn de posities die Vettel, Bourdais en Piquet die door alle comotie in de top 8 rijden. Fisichella valt uit.

Als de race dan op de helft raakt is Massa opgeklomen naar de 9e plek terwijl Hamilton blijft steken op plek 13. Alonso maakt zijn 2e pitstop vanaf de leidende positie. Kubica heeft dan ongeveer 5 ronden om zijn achterstand op de spanjaard weg te werken echter wordt zijn voorsprong op Raikkonen kleiner en dus is de kans klein dat Kubica Alonso kan verschalken. Dit gebeurt vervolgens ook niet.

Raikkonen maakt zijn stop 20 ronden voor het einde en komt vlak achter Kubica weer de baan op. Massa is ondertussen goed onderweg op de 8e plaats. Hamilton lijkt een probleem te hebben. Hij draait superslechte rondetijden zo’n 4 seconden trager dan de kop. Echter herstelt Hamilton zich weer een paar ronden later.

4 ronden later maakt Bourdais zijn pitstop. Bij het uitkomen komt hij echter Felipe Massa tegen en toucheren elkaar. Massa spint van de baan maar beide heren kunnen hun weg vervolgen.

Ondertussen ontvouwt er zich een gevecht tussen Kubica en Raikkonen. Raikkonen doet een aanval en gaat daarbij even van de baan zonder al teveel verlies. Massa maakt zijn 2e en vermoedelijk laatste pitstop en valt terug naar de 10e plek. Piquet mengt zich in het Kubica/Raikkonen gevecht.

Massa komt 2 ronden voor het einde nog aan de staart van Webber voor de 8e plaats in de race en één belangrijk punt in het WK.

Fernando Alonso komt dan als leider over de finish voor de 2e keer in 2 weken na een jaar droog te hebben gestaan. Kubica wordt 2e, Raikkonen 3e, Piquet 4e, Massa 8e en Hamilton 12e.

In de strijd om de titel loopt Massa 1 punt in en staat nu nog 6 punten achter op Hamilton. Raikkonen zijn kansen op de titel zijn nu ook theoretisch verkeken. Kubica houdt echter nog wel een theoretische kans.

GP Japan, race
1 F. Alonso Renault 1:30:21.892
2 R. Kubica BMW + 5.200
3 K. Räikkönen Ferrari + 6.400
4 N. Piquet jr. Renault + 20.500
5 J. Trulli Toyota + 23.700
6 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 34.000
7 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 39.200
8 F. Massa Ferrari + 46.100
9 M. Webber Red Bull + 50.800
10 N. Heidfeld BMW + 54.100
11 N. Rosberg Williams + 1:02.000
12 L. Hamilton McLaren + 1:18.900
13 R. Barrichello Honda + 1 ronde
14 J. Button Honda + 1 ronde
15 K. Nakajima Williams + 1 ronde

Loading