Alonso wint eerste nachtrace!

[photo1]Fernando Alonso heeft de allereerste nachtrace in Singapore op zijn naam geschreven. De Spanjaard profiteerde optimaal van een safety-car situatie en bleef Nico Rosberg en Lewis Hamilton voor.

Het team van Ferrari zakte volledig door het ijs. Felipe Massa eindigde buiten de punten na een mislukte pitstop en Kimi Raikkonen parkeerde zijn Ferrari in de muur.

Fernando Alonso begon vanaf een 15e startplek vanaf een slechte positie in de race, volgens de Spanjaard zelfs van een “onmogelijke”. Alonso stelde na de kwalificatie van gisteren dat inhalen onmogelijk was op het stratencircuit van Singapore, vandaag bleken de woorden van Alonso geen waarheid te zijn.

Bij de start wist Alonso al wat posities te pakken door zich goed te positioneren in de eerste bocht. Tot de 14e gebeurde er aanvankelijk weinig. Felipe Massa reed voorop met Lewis Hamilton in zijn kielzog, Hamilton volgde.

In de 14e ronden was het Nelson Piquet die ongewild voor spectacul volgde. De Braziliaan die al bijna het hele seizoen teleursteld parkeerde zijn bolide in de vangrail. De safety-car en bijhorende pitstops die volgde gooide het hele veld door elkaar. Alonso profiteerde hier optimaal van.

Felipe Massa deed het omgekeerde, hij nam bij zijn pitstop de tankslang mee. Niet de fout van Massa, wel van Ferrari die de Braziliaan te vroeg weg stuurden. Massa kon achteraan aansluiten en mocht vervolgens ook nog een drive-through-penalty maken.

Nico Rosberg en Robert Kubica maakten hun pitstops toen de pitlane nog gesloten was, beide coureurs kregen een stop-and-go-penalty opgelegd. Massa kon na zijn pitstop achteraan beginnen en spinde vervolgens nog een keer, daarbij moet opgetekend worden dat Massa ook geen goede rondetijden meer reed.

Adrian Sutil miste zijn rempunt op hetzelfde punt als waar Massa spinde. De Force India F1 coureur boorde zijn bolide in de muur en viel uit. Een korte tweede safety-car periode was het gevolg.

Alonso kon de leiding behouden, voor Nico Rosberg, en Lewis Hamilton. Rosberg reed de race knap uit, en werd ondanks zijn penalty knap tweede. Kimi Raikkonen leek op de weg naar de vijfde plek maar spinde met nog 4 ronden te gaan in de muur. Voor de vierde Grand-Prix op rij behaald Raikkonen geen punten. De titel kan de Fin nu wel vergeten, maar ook de leiding in het constructeurskampioenschap is zijn team nu verloren aan McLaren.

Alonso liet na de race weten vandaag een uitstekende auto en ook wat geluk te hebben gehad. Toch sprak de tweevoudig wereldkampioen niet van een wonder; “deze bestaan namelijk niet”.

Grand-Prix van Singapore, race
1 F. Alonso Renault 1:57:16.304
2 N. Rosberg Williams + 2.957
3 L. Hamilton McLaren + 5.917
4 T. Glock Toyota + 8.155
5 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 10.268
6 N. Heidfeld BMW + 11.101
7 D. Coulthard Red Bull + 16.387
8 K. Nakajima Williams + 18.489
9 J. Button Honda + 19.885
10 H. Kovalainen McLaren + 26.902
11 R. Kubica BMW + 27.975
12 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 29.432
13 F. Massa Ferrari + 35.170
14 G. Fisichella Force India F1 + 43.571

Loading