Button wint in Australië

Vorig jaar won Jenson Button zijn eerste Grand-Prix van het jaar in Melbourne, vandaag doet hij het opnieuw voor zijn nieuwe werkgever McLaren. Robert Kubica eindigde als tweede, voor Felipe Massa. Sebastian Vettel leek lange tijd op weg naar de overwinning maar eindigde met een remprobleem vroegtijdig in de grindbak.

Een korte regenbui voor de race zette alles op zijn kop. Bij de start ging iedereen weg op intermediates, de race van Alonso en Schumacher lag na de eerste bocht al letterlijk in het water. Alonso gooide in de eerste bocht het gat dicht naar Button en spinde en nam vervolgens Schumacher mee. Gevolg was dat Alonso het hele moest laten passeren en Schumacher helemaal als laatste kon beginnen omdat hij ook nog een nieuwe voorvleugel moest halen.

Een paar bochten later was het BMW Sauber coureur Kamui Kobayashi die zijn voorvleugel verloor en in de flank van Sebastian Buemi en Nico Hulkenberg schoot. Alle drie de mannen konden vroegtijdig uitstappen.

De saferty-car kwam enkele ronden naar buiten om de baan schoon te maken. Na de safety-car was het spektakel alom, diverse coureurs wisselden met elkaar van positie.

Ondertussen was het Vettel die de leiding nog altijd in handen had. Button besloot echter een gok te nemen door als eerste naar droogweerbanden te wisselen. Even zag het er slecht uit voor de regerend wereldkampioen, hij maakte al na drie bochten een uitstapje door de grindbak. Maar vervolgens was Button verreweg de snelste van het veld en kwam het gehele veld enkele ronden later binnen.

Met zijn gok won Button veel. Vettel behield echter de leiding en leek op weg naar de zege. Maar net zoals in Bahrein ging een “zekere” zege voor de Duitser in rook op, dankzij een remprobleem Vettel plotseling in de grindbak.

Button profiteerde optimaal, pakte de leiding, en stond deze niet meer af. De andere Red Bull coureur en thuisrijder Mark Webber kende een slechte zondag. Hij wisselde te laat naar droogweerbanden maakte enkele uitstapjes en reed 2 ronden voor het einde in een gevecht voor het podium in de achterkant van Lewis Hamilton. Webber viel uit terwijl Hamilton nog als zesde over de streep kwam.

GP Australië, race
1 J. Button McLaren 1:33:36.531
2 R. Kubica Renault + 12.034
3 F. Massa Ferrari + 14.488
4 F. Alonso Ferrari + 16.304
5 N. Rosberg Mercedes Grand Prix + 16.683
6 L. Hamilton McLaren + 29.898
7 V. Liuzzi Force India F1 + 59.847
8 R. Barrichello Williams + 1:00.536
9 M. Webber Red Bull + 1:07.319
10 M. Schumacher Mercedes Grand Prix + 1:09.391
11 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 1:11.301
12 P. de la Rosa Sauber + 1:14.084
13 H. Kovalainen Lotus F1 + 2 ronden
14 K. Chandhok HRT F1 Team + 5 ronden

(pg)

Loading