Column Carlo Van Dam: Op de goede weg

[photo1]Eindelijk! Mijn eerste overwinning dit seizoen is binnen. Na een moeilijke start van het seizoen zijn we op de goede weg. Tijdens de 1e ronde van het WK in België zaten we er al heel goed bij. Startend vanaf de 13e plaats in de 1e finale was ik op weg naar een finish bij de eerste 5, totdat ik er afgeduwd werd door een concurrent op een heel onsportieve manier. De 2e finale eindigde ik uiteindelijk op een 9e plaats na veel problemen met de voorbanden.

2 weken later stond ik al weer aan de start tijdens de 4e ronde van de Italian Open Masters in het Zuid-Italiaans Sarno. Na een goede kwalificatie, mocht ik voor de Finale op zondag van pole-position vertrekken. Na de start kon ik gelijk weglopen van de achtervolgers en dit gat bleef de hele race hetzelfde, na 19 ronden kwam ik uiteindelijk als eerste over de finish. Dit gaf aan dat we op de goede weg zijn.

Met vol goede moed begon ik daarom aan de 2e ronde van het WK op het Mika Salo Circuit in het Finse Alahärmä. Het circuit is misschien wel het modernste kartcircuit in Europa. Het heeft een hotel en 2 gigantische tribunes. Mika Salo en Mika Hakkinen waren zelf ook present tijdens het weekend. Voor de beide finale’s kwalificeerde ik mij als 4e. Direct na de start in de 1e finale ging het mis, degene voor mij verminderde vaart waardoor ik hem onmogelijk meer kon vermijden. Ik kon mijn weg wel vervolgen maar met een remprobleem was het moeilijk om nog naar voren te rijden. Ik finishte uiteindelijk als 12e. De 2e finale was een stuk positiever, in de 2e ronde kon ik de koppositie pakken, totdat de regen roet in het eten gooide en de race werd hierdoor stilgelegd. Na de herstart in de regen ging het een stuk moeilijker, ik eindigde uiteindelijk als 4e. Al met al kan ik best tevreden zijn met de afgelopen 3 races en de vooruitgang die we hebben geboekt.

Wie ook ‘best’ tevreden kan zijn is Michael Schumacher. In sneltreinvaart is hij op weg naar zijn 5e wereldtitel. Dat hij het kampioenschap gaat winnen zal niemand verrassen, het is alleen nog de vraag: wanneer??? Wie kan hem tegenhouden races te winnen? Tot nu toe lijkt alleen zijn eigen teammaat een bedreiging te vormen. Het Ferrari-team is op het moment subliem. Dit was vooral goed te zien in Silverstone, waar veel teams de hectische situatie, die werd veroorzaakt door het wisselvallige weer, niet aan konden. Alleen Ferrari wist precies wat ze, wanneer moesten doen. Wellicht zal Schumacher het kampioenschap in de komende paar races naar zich toe kunnen halen, hierdoor kan Ferrari zich alvast gaan concentreren op volgend jaar en een nog grotere voorsprong creëren op de concurrentie.

Carlo Van Dam

Loading