De Giedo van der Garde soap duurt voort

[photo1]De Giedo van der Garde soap duurt voort. Inmiddels komen er zowel vanuit het team van Spyker als het team van Super Aguri verschillende berichten naar buiten.

Duidelijk is in ieder geval dat Giedo van der Garde zijn eerste test na enkele ronden niet moest afbreken vanwege technische problemen. Kort na afloop van de test lieten zowel van Van der Garde als het team van Super Aguri weten dat de test na enkele ronden was afgebroken vanwege een kromme stuurstang. Van der Garde legde deze verklaring diverse malen tegenover de wereldwijde pers af.

De echte reden voor het afbreken van de test zijn echter de financiën. De precieze redenen is niet helemaal duidelijk. Op het moment van de test hadden Super Aguri teambaas Aguri Suzuki en het management van Van der Garde een bespreking in het centrum van Valencia. Volgens een verklaring van het management van Van der Garde wilde Suzuki snel geld zien. Zo snel dat Van der Garde en zijn management niet aan deze eis konden voldoen. Suzuki zou Van der Garde toen per direct uit de auto gehaald hebben.

De lezing van het Super Aguri team is anders. Volgens de Japanners bedacht één van de sponsoren van Van der Garde zich op het laatste moment en kwam deze niet met geld over de brug. Daarom zou de test zijn afgebroken. Volgens Super Aguri zou deze sponsor meer voelen voor een deal met het team van Spyker.

Duidelijk is in ieder geval dat Marcel Boekhoorn (miljardair, voormalig eigenaar van Telfort, geldschieter van de voetbalclub NEC, en eigenaar van de nieuwe krant De Pers) een grote rol in speelt. Boekhoorn is de schoonvader van Giedo van der Garde. Boekhoorn regelde een Duits management voor Van der Garde dat ingangen had bij het team van McLaren. Daarnaast stond Boekhoorn er ook voor garant om Van der Garde in de Formule 1 te helpen.

Boekhoorn wilde in Super Aguri investeren als deze Van der Garde een teststoeltje zouden aanbieden. Al vanaf september waren Van der Garde en Super Aguri in gesprek. Toen Boekhoorn over de uitkomst van het gesprek tussen het management van Van der Garde en het team van Super Aguri in Valencia hoorde werd deze echter woedend.

Boekhoorn regelde dezelfde avond nog een afspraak met het team van Spyker. In Innsbruck werd diezelfde nacht nog een overeenkomst gesloten tussen Spyker en Van der Garde. Bij deze bespreking waren ook Michiel Mol en Spyker teambaas Collin Kolles aanwezig. Dankzij de goede vriendschap tussen Mol en Boekhoorn kon de deal ongetwijfeld versneld worden ondertekend.

Toen Super Aguri het nieuws bereikte dat Van der Garde bij Spyker had getekend kwam het onmiddelijk met een verklaring. Volgens deze verklaring zou Van der Garde bij Super Aguri onder contract staan. Dit contract is door de FIA goedgekeurd. Oorspronkelijk zou Van der Garde een dag na het sluiten van de Spyker overeenkomst nog testen bij de Japanners. Van der Garde vertrok die ochtend echter voor dag en dauw naar Amsterdam.

Het Japanse team zegt het er niet te bij laten zitten en stapt naar de contractencommissie van de FIA te stappen. Daar zal de zaak verder worden uitgevochten.

Ondertussen heeft Van der Garde echter nog niet serieus kunnen testen en ontbreek ook de Formule 1 superlicentie. Met deze superlicentie mag de Nederlander niet tijdens Grand-Prix in actie komen.

Wordt vervolgd!

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading