Ecclestone en GPMA sluiten overeenkomst

De grote baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, heeft afgelopen vrijdag een overeenkomst met de GPMA ondertekend. In de overeenkomst, een zogenoemde Memorandum of Understanding (MOU), verklaren de vijf fabrieksteams dat ze na 2008 ook nog in de Formule 1 zullen blijven, en in ruil daarvoor zullen de teams meer geld zullen krijgen uit de F1-inkomsten.

De fabrieksteams Renault, BMW, Mercedes, Toyota en Honda maken onderdeel uit van de GPMA. Ze dreigden om een eigen, rivaliserend, kampioenschap op te zetten als ze niet meer geld en zeggenschap zouden krijgen binnen de verdeling van de inkomsten van onder andere de televisierechten.

Met de overeenkomst lijkt het eigen kampioenschap van de fabrieksteams definitief van de baan. De teams bereikten de overeenkomst tijdens weekend van de Spaanse Grand Prix. Renault liet die zondag al weten dat het wellicht na 2008 ook in de Formule 1 zou blijven, en Honda bevestigde de maandag na de race dat alle teams het document ondertekend hadden. Alleen was het nog wachten op de handtekening van Bernie Ecclestone.

Volgens de geruchten zouden de teams in plaats van de 25 procent die ze nu ontvangen, maarliefst vijftig procent van de inkomsten ontvangen. De verkoop van de commerciële rechten levert Bernie Ecclestone en de Formule 1 jaarlijks meer dan 1 miljoen dollar op.

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading