Ecclestone zet Formule 1 langzaam weer naar zijn hand

[photo1]Bernie Ecclestone lijkt de Formule 1 langzaam maar zeker weer naar zijn hand te zetten. Het contract met de huidige Formule 1 teams loopt eind volgend jaar af. Ecclestone heeft de teams een nieuw contract voorgesteld, de zogenaamde concorde overeenkomst, de teams zagen hier echter geen heil in omdat zij een te klein percentage van de omzet van de Formule 1 zouden krijgen. De teams dreigen sinds die tijd een eigen kampioenschap op te richten, steun voor dit kampioenschap neemt echter af.

Inmiddels heeft Ecclestone Ferrari, Jordan, en Red-Bull al onder contract staan. De overname van Minardi door Red-Bull speelt Ecclestone alleen maar in de kaart. Teambaas Paul Stoddart van Minardi was een van de grootste voorstanders van het alternatieve kampioenschap en had het regelmatig met Ecclestone aan de stok. Stoddart is echter geen teambaas meer en Minardi is in handen van Red-Bull. Dit betekent dat Minardi, dat volgend jaar onder een andere naam in actie zal komen, de nieuwe concorde overeenkomst spoedig zal ondertekenen.

Daarnaast lijkt ook Williams voor Ecclestone te zijn gevallen. Ecclestone hielp de geplaagde renstal voor volgend jaar aan Cosworth motoren. Een van de voorwaarden voor die hulp van Ecclestone zou een handtekening onder de nieuwe concorde overeenkomst te zijn geweest. Mocht Williams tekenen dan zou Ecclestone de helft van de teams onder contract hebben.

Maar dat is nog niet alles. Van de vijf georganiseerde fabrikanten (Honda, Toyota, BMW, Mercedes, en Renault) zouden twee fabrikanten alweer in onderhandeling zijn met Ecclestone. Beide partijen zouden wat ingeleverd hebben waardoor een compromis mogelijk is. Welke fabrikanten dit zijn wil Ecclestone niet bekendmaken, de Brit laat alleen kwijt dichtbij een nieuwe overeenkomst te zijn.

Ecclestone lijkt het verzet van het concurrerende kampioenschap dan gebroken te hebben. Het pact dat eens uit alle teams bestond lijkt nog maar uit drie teams te bestaan, dit is niet voldoende voor een nieuw kampioenschap. Ecclestone komt hiermee nog sterker te staan, het lijkt er dan ook op dat deze teams niet veel meer keus hebben om ook een compromis te sluiten met Ecclestone. Dit kan overigens nog wel enige tijd duren, er is namelijk nog tijd want de huidige concorde overeenkomst is nog niet verlopen. Beide partijen willen natuurlijk het onderste uit de kan halen maar het slechts een kwestie van tijd te zijn voordat alle teams de nieuwe concorde overeenkomst hebben ondertekend.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading