Exclusief: Stefan GP, een lege huls?

Ondanks het afhaken van USF1 rijdt Stefan GP dit jaar geen Formule 1. Het Servische team van zakenman Zoran Stefanovic had juist Jacques Villeneuve, Kazuki Nakajima, en de Toyota bolide voor 2010 gestrikt. Daarnaast was er de steun van Bernie Eccelstone en toch wees de FIA Stefan GP af, waarom? F1News.nl ging op onderzoek uit.

Allereerst waren er de afgelopen dagen de twijfelachtige verhalen dat het moederbedrijf van Stefan GP, AMCO. Zoran Stefanic zou tientallen miljoenen hebben verdiend met AMCO, een productie – en ontwikkelingsbedrijf in de lucht – en ruimtevaartsector. Zo zou AMCO voor honderden miljoenen aan materiaal aan het Duitse leger hebben gelegerd. Juist dit bericht werd de afgelopen dagen nadrukkelijk door het Duitse leger ontkent, ze hadden zelfs nog nooit van AMCO gehoord.

Ook in de luchtvaart – en ruimtevaartsector was AMCO een volstrekte onbekend. Onderzoek van F1News.nl bij de Kamer van Koophandel in Servië leert dat AMCO op 14/03/2008 is opgericht met een kapitaal van slechts 500 euro (!).

In 2009 had het bedrijf slechts een werknemer in dienst, een omzet van 3315 Euro met een netto winst van 42,17 Euro. Over de miljoenen waarover Stefanovic eerder sprak kan niets worden gevonden.

Van Stefan GP wordt in het handelsregister zelfs helemaal niets gevonden. Het lijkt erop dat het gerucht dat de FIA Stefan GP heeft geweigerd omdat het simpel weg vooral een lege huls was de keiharde waarheid is.

Grote vraag blijft dan natuurlijk hoe Stefanovic aan het chassis en steun van Toyota kwam. Mogelijk wilde de Serviër Toyota betalen met de miljoenen die hij in de toekomst, mede dankzij de sponsoring van Kazuki Nakajima, dacht binnen te gaan halen. Ook is het ook niet ondenkelijk dat Toyota haar landgenoot Nakajima vooral wilde helpen.

Overigens wil Stefan GP in een reactie niet op de aantijgingen in gaan. In een persbericht in zeer slecht Engels laat het team slechts weten dat de hele situatie op misverstanden en onjuiste vertalingen berust.

Feit is wel dat de kans zeer klein is dat we Stefan GP net zoals USF1 ooit op de Formule – 1 grid gaan zien.

(pg)