F1 en Brazilië: wat te weten?

Het Formule 1-seizoen is bijna ten einde en nog voordat het seizoen afgelopen is heeft Hamilton de wereldtitel al binnengehaald. Toch is de aankomende race in Brazilië belangrijk. In Brazilië hebben namelijk nogal wat wiegjes gestaan van grote F1-kampioenen.

De Braziliaanse held Senna

Ayrton Senna was natuurlijk dé grote held, maar ook de namen Emerson Fittipaldi en Nelson Piquet zullen bij de Formule 1 liefhebber niet snel vergeten worden. Ayrton Senna werd drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 en maakte zijn land trots. Helaas stierf hij in mei 1994 tijdens een crash op het Italiaanse racecircuit Imola, tijdens de Grand Prix van San Marino. Hij was pas 34 jaar oud. Ieder jaar leggen de fans nog bloemen voor hem neer. In 2018 reed Hamilton zelfs met een speciale helm uit respect voor zijn grote idool. Dit jaar heeft Brazilië geen wereldkampioen uit eigen land op de baan rijden tijdens de Grand Prix van Brazilië. Toch zal de sfeer in sambaland er niet minder om zijn en kijken we wederom uit naar een nieuw racespektakel.

Grande Prêmio do Brasil

De Grand Prix van Brazilië op het Autódromo José Carlos Pace-circuit behoort inmiddels tot het meubilair. Al sinds de jaren ’70 worden hier F1-wedstrijden verreden op het Interlagos-circuit. De stad São Paulo is de gastheer van de ‘Grande Prêmio do Brasil’. In 1978 en van 1981 tot en met 1989 werd de Braziliaanse Grand Prix even verplaatst naar het circuit Jacarepaguá in Rio de Janeiro, maar vanaf 1990 is de race weer terug op het oorspronkelijke circuit in São Paulo. De coureur met de meeste overwinningen op dit circuit is Alain Prost, met zes zeges.

Hoogteverschillen

Het Autódromo José Carlos Pace-circuit is vernoemd naar een Braziliaans F1-coureur van vroeger. Het is een bijzonder circuit door de hoogteverschillen. Het rechte eind van de start/finish ligt bijvoorbeeld tientallen meters boven het deel van de tweede sector. Ook heeft het circuit listige en langzame bochten, afgewisseld door lange en snelle doordraaiers. Dat vraagt om veel kwaliteiten van de coureurs. In 2018 vestigde onze eigen Max Verstappen hier het officiële ronde record van 1:11.044. Dat laat zien dat Max op deze baan zijn mannetje wel staat.

De Formule 1 kijken

Vol verwachting wordt er dan ook weer uitgekeken naar deze Grand Prix en de resultaten van Verstappen. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel manieren de Formule 1-races volgen. Via de televisie, maar ook op het internet zijn veel opties. Niet alleen in laatste nieuws in verschillende talen, zoals in het Nederlands, Engels of Spaans, maar ook de wedstrijdbeelden. Zo snel mogelijk via internet kijken? Check dan even je internet-abonnement om snel te kunnen streamen. Het Grand Prix-weekend in Brazilië is van 15 tot en met 17 november 2019. De trainingen zijn op vrijdag en zaterdag en de kwalificatie is ook op zaterdag. Op zondag om 18:10 uur Nederlandse tijd start de race.

Loading