Sebastian Vettel heer en meester in Suzuka

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Japen op dominante wijze op naam gezet. De Red Bull-wist vanaf begin tot eind de wedstrijd te leiden en kwam nooit in de problemen. Jarno Trulli werd twee en Lewis Hamilton pakte de laatste podiumplaats. Kampioenleider Jenson Button kwam niet verder dan een achtste plaats waardoor de titelstrijd nog open is.

Vettel kwam bij de start goed weg en wist de met KERS-aangedreven McLaren van Hamilton van zich af te houden. De Duitser was daarna snel weg en wist ronde naar ronde de snelste tijd te rijden. In het begin wist Hamilton nog redelijk mee te gaan maar moest toch zijn meerdere herkennen en zich bezig houden om Trulli die verbazingwekend hard rondreed.

Kampioenleider Button kwam bij de start slecht weg en moest enkele plekken inleveren. De Brit kon dit weekend kampioen worden mits hij vijf punten meer dan Barrichello wist te winnen, dit zou uiteindelijk niet lukken. Toch wist de Brit enkele plekken terug te winnen, mede door Sutil die bij Kovalainen een alles of niets poging deed. Sutil zat vast achter Kovalainen die duidend langzamer was dan de Force India van Sutil, maar de McLaren heeft nog altijd het KERS-systeem waardoor Sutil er niet voorbij kwam. Na meerdere poging zette de Duitser in de chicane zijn auto naast de McLaren, maar Kovalainen liet zijn auto echter ook staan. De twee heren raakte elkaar, Sutil achterstevoren en Button kon hierdoor beide heren inhalen.

Er gebeurde verder weinig tot acht ronde voor het einde. Toro Rosso-coureur Alquersuari schreef zijn wagen compleet af door hard te crashen in de 130R. Hierdoor kwam de safety car naar buiten net op het moment dat Rosberg naar binnen moest voor een pitstop. Hij kwam als vijfde weer terug op de baan, wat vraagtekens zorgde bij de Brawn-coureurs. Volgens Jenson Button had Rosberg onder geel veelte hard gereden en won hier vier seconden mee. Echter zou na de wedstrijd blijken dat Rosberg niet voor onveilig situatie had gezorgd, en hij zal zijn vijfde plaats mogen behouden.

Na de herstart zal er weinig meer gebeuren, en daarmee kon Vettel zijn derde race van dit jaar. Button kwam niet verder dan een achtste plaats, een plek achter Barrichello. Met nog twee races te gaan heeft Button nog veertien punten achterstand op Barrichello en zestien op Vettel. In 2007 hadden we dezelfde situatie en we weten allemaal nog hoe dat verliep. We kunnen dus een enerverende slot van het kampioenschap tegemoet zien.

Uitslag Grand Prix Japan, Suzuka
1. S. Vettel Red Bull Racing
2. J. Trulli Toyota
3. L. Hamilton McLaren
4. K. Räikkönen Ferrari
5. N. Rosberg Williams
6. N. Heidfeld BMW Sauber
7. R. Barrichello Brawn GP
8. J. Button Brawn GP
9. R. Kubica BMW Sauber
10. F. Alonso Renault
11. H. Kovalainen McLaren
12. G. Fisichella Ferrari
13. A. Sutil Force India
14. V. Liuzzi Force India
15. K. Nakajima Williams
16. R. Grosjean Renault
17. M. Webber Red Bull Racing

Uitvallers
18. J. Alguersuari Toro Rosso
19. S. Buemi Toro Rosso

(RvR)

Loading