Top 10 mooiste Formule 1-circuits

Top 10 mooiste Formule 1 circuits
Sinds 1950 zijn er een zeventigtal verschillende Formule 1 circuits gebouwd en gebruikt. Een lijst van de ‘mooiste 10’ is dan ook op zijn plaats.

10. Circuit of The Americas – Austin (Verenigde Staten)

Het ‘Circuit of The Americas’, of kortweg CoTA, is gelegen ten zuidoosten van Austin. Architect Hermann Tilke ontwierp de ongeveer 5,5 kilometer lange baan met 20 bochten naar het voorbeeld van meerdere Europese circuits (zoals de Hockenheimring in Duitsland).


Bron foto: zoover.nl/frankrijk

9. Circuit Paul Ricard HTTT – Le Castellet (Frankrijk)

Dit circuit werd in 1970 geopend. In 1990 werd er voor het laatst de Grand Prix gehouden. Inmiddels dient deze indrukwekkende baan als testcircuit. Via het naastgelegen vliegveld kun je met een helicopter over het circuit vliegen.

8. Hungaroring – Mogyoród (Hongarije)

Deze baan kan je bezoeken in Mogyoród, ten noorden van Boedapest. Het was het toneel voor het legendarische duel tussen Senna en Boutsen. De laatste bleef van begin tot eind aan de leiding waardoor het gebrek aan inhaalmogelijkheden werd beklemtoond.

7. Sepang International Circuit – Kuala Lumpur (Maleisië)

Dit circuit, bestaande uit 15 bochten en net als CoTA ontworpen door Hermann Tilke, bevindt zich op ongeveer 80 kilometer van de wereldstad Kuala Lumpur. Met z’n zestien meter breedte is de baan zeer geliefd bij coureurs.


Bron foto: hockenheimring.de/entdecke-den-hockenheimring

6. Hockenheimring – Hockenheim (Duitsland)

De Hockenheimring werd oorspronkelijk ontworpen als testcircuit voor Mercedes-Benz in het gebied van de Rijn. In 2002 werd het door Hermann Tilke omgebouwd tot zijn hedendaagse vorm met 13 bochten en een lengte van ongeveer 4,5 kilometer.

5. Silverstone – Northamptonshire (Verenigd Koninkrijk)

Dit parcours, gelegen in het hartje van Engeland, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als trainingsvliegveld. Na de oorlog, in 1948, werd het omgedoopt tot racecircuit.

4. Circuit de Spa-Francorchamps – Stavelot (België)

Spa-Francorchamps is gesitueerd tussen de bossen van de Belgische provincie Luik. Het parcours is één van de langste ter wereld door zijn 7 kilometer. Van de 20 bochten is de haarspeldbocht, Rivage, het beroemdst.

3. Circuit Gilles-Villeneuve – Montréal (Canada)

Hoewel oorspronkelijk onder een andere naam gekend, werd dit parcours naar Gilles Villeneuve, de Canadese coureur die hier voor het eerst won, genoemd. Het werd gebouwd op een kunstmatig eiland.

2. Autodromo di Monza – Monza (Italië)

Dit circuit bevindt zich in het noorden van Italië, dicht bij de Zwitserse grens. Het bestaat uit redelijk lange, rechte stukken en scherpe bochten. Ook komen drie chicanes, korte s-vormige bochten, voor.


Bron foto: lesblogsmedias.fr

1. Circuit de Monaco – Monaco

Dit parcours loopt door de straten van het prinsdom Monaco. Het wordt gekenmerkt door de nauwe straten en scherpe bochten. Hierdoor beschreef drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet racen in Monaco als “fietsen door de woonkamer, maar een overwinning daar is twee keer zoveel waard als waar ook”.

Loading