Fernando Alonso overwint in Canada

Fernando Alonso heeft zojuist aan zijn succesvolle zegereeks een overwinning toegevoegd. De Spanjaard wist zijn veertiende pole position te verzilveren in al weer zijn veertiende overwinning, welke de 100ste voor Michelin was. Michael Schumacher kreeg in de laatste ronde de tweede plaats in zijn schoot geworpen, nadat Kimi Raikkonen even van de baan schoot. Uiteindelijk komt de Fin als derde over de finish.

Tijdens de startopstelling is het David Coulthard die vanaf de laatste startplaats de race zal aanvangen. De Schot ontdekte vanmorgen een probleem aan zijn Red Bull Racing bolide, en het team besloot een nieuwe motor te monteren, wat betekende dat hij tien plaatsen naar achteren gezet werd op de startgrid.

Fernando Alonso kent een redelijke start, Giancarlo Fisichella komt te vroeg weg, en Kimi Raikkonen weet Fisichella direct te verschalken. Al gelijk in de beginfase van de race komt de Safety Car de baan op. Aanleiding hiervoor is een crash tussen Nico Rosberg en Juan Pablo Montoya die heftig met elkaar in gevecht zijn. Zodra Rosberg instuurt komt Montoya knijp te zitten en vervolgens raken ze elkaar. Rosberg komt hard in aanraking met de muur, Montoya komt de pits in voor een nieuwe neus en een check-up. Later in de race als Montoya in aanraking is gekomen met de muur, parkeert hij zijn McLaren aan het einde van de pitstraat.

Vrijwel op hetzelfde moment komen de beide Midland F1 wagens met elkaar in aanraking. Christijan Albers die op dat moment voor Monteiro ligt, wordt van achteren aangereden en beide wagens komen naast de baan te staan, Monteiro heeft geluk en kan zijn weg vervolgen. De race van Christijan Albers is afgelopen.

Giancarlo Fisichella wordt bestraft met een drive-trough-penalty en valt vanaf de derde plaats terug naar de zevende plaats.

In de derde ronde wordt het veld weer vrijgegeven en Fernando Alonso heeft een goede herstart. Kimi Raikkonen volgt vlak achter de Spanjaard op de tweede plaats.

Franck Montagny is de volgende rijder die moet opgeven. De Fransman in dienst van Super Aguri blaast zijn Honda motor op. Rubens Barrichello parkeert niet veel later zijn Honda in de pitstraat. Het team is hier niet blij hiermee omdat ze het probleem wat Barrichello aangeeft niet kunnen terugvinden.

Mark Webber is de eerste rijder die als eerste een reguliere pitstop maakt. De leider in de race, Fernando Alonso komt binnen in de 22ste ronde, Kimi Raikkonen krijgt hierdoor de leiding in handen. Michael Schumacher weet op dat moment simpel langs Jarno Trulli te komen en de derde plaats over te nemen.

Kimi Raikkonen maakt in de 24ste ronde zijn eerste pitstop, en verliest veel tijd als het rechterachterwiel er niet goed op gaat.

Ralf Schumacher kent een moeilijke race. De Duitser lijkt weinig snelheid te hebben in zijn Toyota en komt meerdere malen binnen voor een pitstop. Ook krijgt Schumacher nog een drive-trough-penalty voor het te hard rijden in de pitstraat.

Ferrari die gisteren vrij teleurstellend kwalificeerde op de vijfde en tiende startplaats, had een goede strategie. Schumacher deed een tweestopstrategie en maakte zijn eerste pitstop pas in de 32ste ronde. Schumacher weet zijn derde plaats te behouden. Felipe Massa weet met één pitstop de finish passeren op de vijfde plaats.

Fernando Alonso komt in de 49ste ronde binnen voor zijn tweede en laatste pitstop. Kimi Raikkonen komt drie ronden later binnen en opnieuw verloopt zijn pitstop niet goed. De motor van de McLaren slaat af en hierdoor verliest de Fin veel tijd, hij behoudt echter wel zijn tweede plaats door vlak voor Michael Schumacher de baan op te komen.

Met nog tien ronden te gaan wordt de Safety Car opnieuw de baan op gestuurd. Dit maal omdat Jacques Villeneuve in de muur is gecrasht nadat hij op het vuile gedeelte van de baan weggleed de muur in. Drie ronden later wordt het veld weer vrijgegeven en trekt Fernando Alonso direct een gat naar de rest.

David Coulthard weet drie ronden voor het einde van de race Jenson Button te passeren en zo een punt te behalen. In de laatste ronde komt Takuma Sato nog hard in aanraking met de muur, en gaat Raikkonen nog van de baan af, waardoor Michael Schumacher op de tweede plaats terecht kwam.

GP Canada: Uitslag race:
01. F. Alonso – Renault, in 1:34:37.308
02. M. Schumacher – Ferrari + 2.111
03. K. Raikkonen – McLaren + 8.813
04. G. Fisichella – Renault + 15.679
05. F. Massa – Ferrari + 25.172
06. J. Trulli – Toyota + 1 ronde
07. N. Heidfeld – BMW + 1 ronde
08. D. Coulthard – Red Bull + 1 ronde
09 .J. Button – Honda + 1 ronde
10. S. Speed – Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
11. C. Klien – Red Bull + 1 ronde
12. M. Webber – Williams + 1 ronde
13. V. Liuzzi – Scuderia Toro Rosso + 2 ronden
14. T. Monteiro – Midland F1 + 4 ronden

Niet geklasseerd:
15. T. Sato – Super Aguri
16. R. Schumacher – Toyota
17. J. Villeneuve – BMW
18 .JP. Montoya – McLaren
19 .R. Barrichello – Honda
20. F. Montagny – Super Aguri
21. C. Albers – Midland F1
22. N. Rosberg – Williams

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading